Oбјавeнa листа на 10-те најстари авиокомпании во светот кои сè уште работат, меѓу нив е и српската национална авиокомпанија

28

Глобалната медиумска мрежа Си-Ен-Ен објави листа на 10-те најстари авиокомпании во светот кои сè уште работат, а меѓу нив е и српската национална авиокомпанија Ер Србија.

Ер Србија го зазема осмото место на таа листа, како наследник на Аеропут, основана на 17 јуни 1927 година. Се наоѓа на тоа место веднаш зад американската компанија „Делта ерлајнс“, основана во 1924 година.

Пред Ер Србија, според годината на основање, на листата се најдоа холандската KLM, колумбиската Avianca, австралиската Qantas, рускиот Aeroflot, Czech Czech Airlines, финската Finner и американската Delta.

Овие компании се основани во периодот од 1919 до 1926 година.

Инаку, на листата на најстари компании на CNN се и шпанската Iberia, како и British Airways од Обединетото Кралство.