Облачната моќ на Microsoft ги поддржа приходите и профитот

5

Аналитичарот на Wedbush, Ден Ајвс, очекуваше позитивни квартални податоци од Microsoft: „Нашиот преглед на податоците ги покажа очекуваните подобрувања, при што бизнисот со облак се движи кон следната брзина“, што „лесно треба да ги надмине очекувањата на аналитичарите“.

Не е доволно да се каже дека е во право. Резултатот ги надмина не само претпоставките на аналитичарите, туку и оние на Microsoft. Во летниот период, групацијата, како и обично, го предвидува обемот на продажба за своите поделби. Ако се соберат максималните вредности, тие би достигнале продажба за вкупно 44 милијарди долари.

Вистинската вредност достигна 45,2 милијарди долари, што е раст од 22%, пренесе Bloomberg. За прв пат во историјата на компанијата, нето добивката за тримесечниот период надмина 20 милијарди долари, достигнувајќи 20,5 милијарди долари. Очекувањата на аналитичарите за заработка по акција се израмнија во пресрет на претставувањето на извештајот до 2,07 долари, но на крајот таа беше 2,71 долари. А во пост-берзата, акциите поскапеа и до 2 отсто по завршувањето на редовната седница на ниво од 310,11 долари во Њујорк. Акциите се зголемија за 4,1 отсто во фискалниот прв квартал, додека S&P 500 остана непроменет во истиот период.

Microsoft беше особено успешен во бизнисот со облак. Облачната платформата Azure е број два на пазарот зад Amazon AWS. Google, исто така, го објави својот квартален извештај во вторникот со импресивен пораст од 48 отсто во облачниот бизнис. Со раст од 50 отсто, Azure се покажа подобро и со тоа покажа највисока стапка на раст по повеќе од една година.

Извршниот директор Сатја Надела го прошири успехот на компанијата „во облакот“ со тоа што обезбеди постојан тек на трансакции за софтверот Azure, кој складира податоци и исполнува апликации за корпоративни клиенти. Интернет базираните Office програми, исто така, продолжуваат да растат бидејќи Microsoft ги убедува клиентите да плаќаат за врвни верзии и продолжени договори.

За време на конференциски повик, Microsoft соопшти дека очекува продажбата на Intelligent Cloud во вториот фискален квартал да достигне дури 18,4 милијарди долари, над просечните проценки на аналитичарите од 17,9 милијарди долари. Главниот финансиски директор Ејми Худ проценува дека приходот на More Personal Computing ќе достигне 16,8 милијарди долари, што е повеќе од 1 милијарда долари над прогнозите.

Во текот на изминатата недела, акциите на софтверскиот гигант достигнаа највисоко ниво на сите времиња, што го одразува оптимизмот на инвеститорите за изгледите за раст на Azure, Office, вештачката интелигенција и игрите. Пазарната капитализација на компанијата е над 2,3 трилиони долари.

Глобалниот недостиг на делови е проблем дури и за Microsoft. Поради тоа, бизнисот со сопствен хардвер („Surface“) и лиценци за Windows заостанува далеку зад побарувачката, според Microsoft. Сепак, резултати може да се пријават и овде.

Продажбата во традиционалниот оддел за персонални компјутери се зголеми од 11,85 милијарди долари на 13,3 милијарди долари. Воведувањето на нова верзија на оперативниот систем Windows треба да доведе до поголема продажба на среден рок. Најавено е и поскапување на исклучително успешниот софтвер Office365.

За конзолите за игри Xbox, исто така, има поголема побарувачка отколку што може да исполни Microsoft. Групата работи со партнери во синџирот на снабдување за да го реши проблемот, изјави шефот на одделот Фил Спенсер на конференцијата на „Вол Стрит Журнал“ овој месец. Според него, сепак тешкотиите ќе продолжат и следната година. Бизнисот Xbox Live, платформа за онлајн игри базирана на претплата, треба да донесе одредено олеснување. Со голема палета на нови игри, шефот на Microsoft, Сатја Надела, се надева на рекорден квартал за оваа поделба за Божиќ.

Дури и пред да се објават податоците, аналитичарите како Брент Тил од Jefferies, Џеј Дерик Вуд од Cowen или Ден Ајвс од Wedbush ги оценија акциите на „Купувај“ или „Outperform“, рече Ханделсблат. Ајвс, на пример, и Тил поставија целна цена од 375 долари по акција на сегашното ниво од нешто повеќе од 310 долари.