Очекувањата на германските инвеститори се влошија во мај

51

Довербата на германските инвеститори се влоши во мај поради континуираното зголемување на каматните стапки во еврозоната и можните проблеми со американскиот долг, покажа во вторникот извештајот на институтот ZEW.
Неговата вредност падна на негативна територија за прв пат од декември 2022 година.

„Експертите на финансискиот пазар очекуваат дека во следните шест месеци економската состојба, која и онака не е добра, ќе се влоши уште повеќе“, изјави претседателот на ZEW, Ахим Вамбах.

„Така, германската економија ќе западне во рецесија, иако блага“, додаде Вамбах.

Расположението се влоши под влијание на очекувањата дека Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ќе ги зголеми каматните стапки и зголемените неизвесности во светската економија поради предупредувањата дека САД веќе би можеле да имаат проблеми со наплата на долгот во јуни, објасни тој.