Од каде потекнуваат фудбалските топки на Светското првенство во Катар?

39

Сиалкот, град во Пакистан на границата со Кашмир, е вистинската престолнина на фудбалот. Не затоа што оттаму доаѓаат најдобрите играчи, туку затоа што таму се произведуваат две од три фудбалски топки во светот.

Во градот има околу 1.000 фабрики во кои повеќе од 60.000 луѓе прават топки, а меѓу нив е и топката Ал Рила на Адидас, која се користи за Светското првенство во Катар, пишува Блумберг.

Ова е напорна работа и многу мала плата. Повеќе од 80 проценти од топките направени во овој град се сошиени рачно, а оваа работа најмногу ја работат жени. Рачно изработените шевови и даваат на топката поголема стабилност од машински шиените топчиња.

Потребни се околу три часа за да се шие една топка. Производителот Anwar Kavaja Industriz на своите кројачи им плаќа околу 75 центи по топка. Ако шијат три топки дневно, можат да заработат околу 48 долари месечно. Дури и за овој сиромашен регион тоа е мала плата. Според проценките на истражувачите, најмалку 100 долари се неопходни за да се живее во Сиалкот.

Мажите обично работат други работи во производството, како подготовка на материјал и контрола на квалитетот. До реформата на трудовите прописи во 1997 година, децата од пет години и постари работеа заедно со своите родители во фабриките во Сиалкот.

Забраната на детскиот труд доведе до недостиг на работна сила, според извештајот од 2016 година.

Синтетичката кожа е направена од памук, полиестер и полиуретан. Најевтините топки се направени од кинески материјали, поквалитетните се направени од компоненти од Јужна Кореја, а топките со кои се игра, на пример, во Бундес лигата, се направени од суровини од Јапонија.

Типична топка се состои од 20 шестоаголници и 12 петаголници и 690 конци кои ги поврзуваат.