Од писателка до наследничка на козметичка империја: Таа е најбогатата жена на светот

133

Франсоаз Бетанкур Маерс, внуката на основачот на L’Oreal, е најбогатата жена во светот со нето богатство од 74,8 милијарди долари, според Форбс. Нејзиното нето вредност се зголеми  во последните 12 месеци на 73,6 милијарди долари. И тоа значително од 2020 година, кога изнесуваше 48,9 милијарди долари.

Бетанкур и нејзиното семејство поседуваат околу 33% од акциите на Лореал. Компанијата е основана во 1909 година од нејзиниот дедо Јуџин Шулер, хемичар. Во кујната на неговиот стан во Париз ја измешал првата боја за коса која немала непријатен мирис и не ја иритирала кожата.

Франсоаз е во управниот одбор на компанијата од 1997 година и е претседател на семејниот холдинг Tethys.

Таа стана наследничка на L’Oreal во 2017 година, кога нејзината мајка Лилијан Бетанкур, тогаш најбогатата жена на светот, почина на 94-годишна возраст.

Во моментот на нејзината смрт, Лилијан имаше нето богатство од 44,3 милијарди долари и беше 14-та најбогата личност во светот. Откако го наследи богатството на мајка си, Бетанкур Маерс стана најбогатата жена на светот, како и една од 20-те најбогати луѓе во светот.

Таа е позната и како писателка
Иако е попозната како наследник на најголемата светска козметичка компанија, Франсоаз изгради и академска кариера. Таа е еминентна писателка, а нејзините книги се за еврејско-христијанските односи, јудаизмот, католицизмот, племињата во Израел, семејното стебло на Адам и Ева, како и грчката митологија.

Бетанкур Маерс е и претседател на филантропската фондација на нејзиното семејство „Бетенкур Шулер“, која го поттикнува францускиот напредок во науката и уметноста. Фондацијата има средства од повеќе од 700 милиони долари.

Контроверзии и скандали

Во 2008 година, нејзиното семејство станало во фокусот на јавниот интерес поради скандалот. Франсоаз Бетанкур Маерс го тужеше францускиот фотограф Франсоа-Мари Бание затоа што ја изневерил нејзината мајка и и ги одзел парите. Според неа, Лилијан имала психички проблеми, а фотографот ја искористил нејзината емоционална ранливост. Ја измамил да му даде пари и подароци вредни речиси милијарда долари. Меѓу подароците, меѓу другото, имаше и бројни полиси за животно осигурување. Лилијан Бетанкур го сметаше Баниер за добар пријател и се навреди кога нејзината ќерка го тужеше. Како резултат на тоа, односите меѓу мајката и ќерката се влошија. По долга судска постапка, Франсоаз Бетанкур Маерс се решила надвор од судот и со нејзината мајка и со Баниер.

Приватен живот

Франсоаз Бетанкур Мајерс е родена на 10 јули 1953 година во Франција. Таа е единствената ќерка на мултимилијардерката Лилијан Бетанкур и францускиот политичар Андреа Бетанкур. Таа е во брак со францускиот бизнисмен Жан-Пјер Маерс, кој е внук на рабин кој беше убиен во концентрациониот логор Аушвиц. Има две деца, Виктор Мајерс и Николас Мајерс. Нејзиниот син Николас Мајерс е еден од членовите на одборот на L’Oreal.