Од почетокот на војната во Украина, Кина платила 35 милијарди долари за руска енергија

58

Кина ја зголемува зависноста од руските енергетски извори – од почетокот на војната во Украина платила 35 милијарди долари за купување на руски природен гас, јаглен и нафта, во споредба со 20 милијарди долари во 2021 година, пишува „Блумберг“. Пекинг ги користи санкциите против Русија и зема повеќе енергетски суровини со големи попусти, покажуваат податоците на кинеските царински власти за периодот март – јули.

На пример, во јули Кина купи рекордни количества руски јаглен – зголемување од 14 отсто на годишна основа до 7,4 милиони тони. Од нив, речиси 2 милиони тони се за челичната индустрија, што претставува пораст од 63%.

Русија сега е главен снабдувач на јаглен во Кина, менувајќи ја Индонезија. Сепак, земјата исто така се потпира многу на локалното ископување јаглен – минатата година Пекинг ги зголеми нормите за рударство на 490 милиони тони.

Кина во моментов троши огромни количини јаглен и се чини дека нема намера да се откаже наскоро. Во исто време, Пекинг забрзано гради постројки користејќи обновливи извори на енергија како дел од стратегијата на земјата за намалување на емисиите на јаглерод.

Пред една година, претседателот Си Џинпинг препорача построга контрола на јагленот и најави дека ќе започне со намалување на неговата употреба во 2026 година, потсетува Ројтерс. Пред тоа, земјата планира врв во потрошувачката, што исто така доведува до врв на емисиите на јаглерод диоксид, бидејќи Кина е најголемиот светски емитер на стакленички гасови.

Има стравувања дека овие врвови ќе бидат многу поголеми од претходно очекуваните, но кинеските власти веќе обрнуваат внимание на фактот дека и јагленот се враќа во Европа поради ограничените резерви на природен гас и војната во Украина. Кинеските државни медиуми веќе коментираат дека Европа во моментов го покажува своето лицемерие кога станува збор за климатските активности.

Екологистите на Ember коментираат дека јагленот е далеку од неговата ренесанса во Европа, бидејќи има многу малку рестартирани фабрики за јаглен. Тие едвај ги зголемуваат емисиите, а јагленот се очекува активно да се користи само оваа зима.

Кина ќе го зголеми капацитетот на зелената енергија, а се очекува во периодот 2021 – 2025 година околу половина од новите енергетски капацитети да одат за ОИЕ. Но, тоа сепак значи околу 250 гигавати нов капацитет на јаглен во тој период.

Кина, исто така, одби разговори за климата со САД по посетата на претседателката на Претставничкиот дом, Ненси Пелоси на Тајван.