Од полначи до податоци за деца: Како ЕУ ја заузда Big Tech?

11

Кога Apple синоќа го претстави својот најнов iPhone, влијанието на Европската унија беше видливо.
iPhone 15 е првиот што има USB-C полнач наместо вообичаениот полнач Lightning на Apple, бидејќи ЕУ им нареди на производителите да воведат идентични конекции.

Брисел посочува дека тоа ќе им го олесни животот на потрошувачите и ќе го намали отпадот.

Во 2022 година, Apple жестоко се спротивстави на законот, тврдејќи дека тој ќе ги казни иновациите, но 27-те земји-членки на ЕУ го сочинуваат најголемиот заеднички пазар во светот, а Брисел ја има Big Tech „на своите заби“.

Заедничкиот полнач не е единствената огорчена битка против Big Tech што ЕУ ја доби. Брисел верува дека ќе освои уште неколку во наредните недели и месеци.

Ова се некои од начините на кои ЕУ ги принуди дигиталните гиганти да играат според новите правила во Европа и пошироко.

Дигитални правила

Револуционерниот Закон за дигитални услуги (DSA) и придружниот Закон за дигитални пазари (DMA) се најголемите и најновите обиди да се зауздаат ​​големите технолошки компании.

DSA бара од компаниите да ги спречат штетните и нелегални содржини на интернет и да ги проценат ризиците што нивните платформи ги претставуваат за општеството.

Прекршувањето на правилата е предмет на казна од шест отсто од годишниот глобален промет.

Според правилата, 19 „многу големи“ интернет платформи, вклучувајќи ги Facebook, Instagram, TikTok, X (поранешен Twitter) и YouTube, мораа да се усогласат со DSA до крајот на август. Сите платформи ќе мора да се усогласат до февруари 2024 година.

Гореспоменатите главни платформи веќе воведоа промени, вклучително и забрана на насочено рекламирање за деца и воведување на неперсонализирана храна за корисниците.

Промените не се ограничени само на ЕУ. Snapchat рече дека исто така ќе го ограничи персонализираното рекламирање на малолетници во ОК.

„Ќе има процес на постепени промени во начинот на работа на овие платформи, но тоа нема да се случи преку ноќ“, рече Сали Бротон Мицова од Центарот за регулација во Европа.

DMA е уште еден трн во окото на технолошките фирми, особено на Apple. Законот има за цел да ја разводни доминацијата на големите играчи и да го направи пазарот поправеден.

ЕУ има шест од нив особено: Alphabet (Google), Amazon, Apple, Metа (Facebook), Microsoft и ByteDance (TikTok).

Правилата важат од март 2024 година.

За Apple, таа носи една од најголемите промени во „екосистемот“ во кој доминира нејзината App Store. DMA ќе го принуди Apple да дозволи продавници за апликации од трети страни.

„DMA навистина ќе има влијание врз тоа како тие ги дизајнираат нивните структури“, рече европскиот функционер.

Компаниите исто така ќе треба да им олеснат на корисниците да испраќаат пораки помеѓу апликациите.

Но, промените имаат своја цена. Новата платформа Threads на Мета сè уште не е дозволена во ЕУ поради европските правила.

Заштита на податоци

Масивната општа регулатива за заштита на податоците (GDPR) стапи на сила во 2018 година и беше најстрогиот и најпознатиот закон на ЕУ во областа, кој осигуруваше дека граѓаните даваат согласност за начините на кои нивните податоци ќе се користат.

Прекршувањата се предмет на низа казни.

Во мај, ирскиот регулатор за приватност ја изрече најголемата казна досега од 1,2 милијарди евра на Мета за пренос на лични податоци меѓу Европа и САД.

Влијанието на регулативата се чувствува и надвор од Европа.

„Компаниите не бараа решенија само за ЕУ, бидејќи ако сте на глобален пазар, веднаш понудете им го на сите потрошувачи на друго место кои можат да имаат корист од поголема приватност“, рече европскиот функционер.

Иднината е вештачката интелигенција

Новата технолошка цел на ЕУ е вештачката интелигенција, бидејќи четботот ChatGPT укажа на брзиот развој на оваа технологија минатата година.

Брисел се надева дека ќе даде зелено светло за сеопфатен закон за вештачка интелигенција до крајот на 2023 година.

„Законот за вештачка интелигенција може да биде уште поголем предизвик“, рече европски функционер, додавајќи дека тоа е поголем предизвик за ЕУ ​​од DSA и DMA.

Службеникот го истакна и Законот за податоци за размена на индустриски податоци, кој треба да стапи во сила во 2025 година.
внатрешни работи.

Фото: Facebook