Од утре аплицирање за субвенции за плински уред

51
coin stacks in front of car

Министерството за економија утре ќе го објави повикот за субвенционирање на дел од трошоците за купување и вградување уред за погон на ТНГ, метан или друг вид алтернативно гориво во возилата.

Државата ќе субвенционира 50% од трошоците за вградување на ваков уред во возилата, но не повеќе од 18.000 денари или 300 евра по возило. За оваа цел, од Буџетот на Министерството за економија се одвоени 11 милиони денари.

Огласот ќе трае 60 дена по принципот “прв дојден, прв услужен“. Ќе се субвеницонира само едно возило на едно семејство.

“Сопствениците на возила произведени од 2005 година наваму треба да извршат купување и вградување на уред со погон на ТНГ, метан или друг вид алтернативно гориво во возилото од денот на објавување на јавниот повик во некои од фирмите кои вршат продажба и вградување на ваквите уреди“, изјави министерот за економија Крешник Бектеши.

Фото: Freepik