Одделот за беспилотни автомобили на Intel излегува на берзата

19

Американскиот технолошки гигант Intel објави дека планира да го стави својот оддел за развој на самоуправувачки автомобили Mobileye на берзата, пренесува Ројтерс.

Подружницата со седиште во Израел се очекува да излезе на берза во средината на 2022 година со пазарна вредност од повеќе од 50 милијарди долари.

Intel е еден од најголемите играчи во технолошкиот сектор во Израел со над 14.000 вработени. Американскиот производител на чипови се надева дека ќе го задржи својот мнозински удел во Mobileye по ИПО и компанијата ќе продолжи да работи со истиот менаџмент.

Покрај тоа, Intel ќе продолжи да обезбедува технолошки ресурси за израелскиот производител на автомобили.

Партнерството со американскиот гигант му овозможува на Mobileye да продолжи да го финансира развојот на самоуправувачки автомобили, изјави Амнон Шашуа, извршен директор на израелската компанија.

Според извршниот директор на Intel, Пат Гелсинџер, ИПО е најдобрата можност за Mobileye да се надоврзе на иновациите и да создаде додадена вредност за своите акционери.

Intel ја купи израелската компанија во 2017 година за 15,3 милијарди долари. Се натпреварува со компании како Nvidia и Qualcomm, кои исто така развиваат системи за возила без екипаж.

Иако е во сопственост на Intel, Mobileye никогаш не користел чипови на американската компанија. Наместо тоа, тој се потпира на компонентите на тајванското производство на полупроводници.