Одливот на мозоци го чини Западен Балкан 5,5 милијарди евра годишно

17

Западен Балкан губи милијарди евра секоја година поради миграцијата на младите, покажува истражувањето на Вестминстер фондацијата за демократија и Институтот за развој и иновации.

Студијата проценува дека загубата во областа на образованието поради заминување на младите луѓе е од 840 милиони до 2,46 милијарди евра годишно, пренесува EU Observer.

Западен Балкан, исто така, губи околу 3,08 милијарди од растот на БДП поради миграцијата на младите, што е вкупно околу 5,5 милијарди евра годишно.

Студијата проценува дека образованието на поединец, вклучувајќи основно и средно училиште и факултет, чини 25.000 евра.

Емил Атанасовски, директор на Вестминстер фондацијата за демократија (ВФД) за Западен Балкан, вели дека висококвалификуваната моќ има корист од глобалната економија бидејќи земјите кои се дестинации за младите се натпреваруваат да понудат подобри услови за престој во земјата за да привлечат високо квалификувани луѓе.

Атанасовски вели дека за разлика од некои источни земји каде миграциите започнале кога тие земји се приклучиле кон Европската унија, миграциите од Западен Балкан се тренд што трае повеќе од половина век.

Некои од причините за емиграцијата беа распадот на Југославија, војните во 1990-тите и економските последици што ги донесоа овие настани.

БиХ е една од најпогодените земји во регионот, а некои студии покажуваат дека речиси половина од населението родено во таа земја повеќе не живее таму.

Косово, на пример, загуби околу 15 проценти од своето население од 2007 до 2018 година.

Структурата на мигрантите се промени, па сега младите луѓе заминуваат во странство кои сакаат да студираат таму или ги завршиле студиите на Балканот, па бараат иднина во странство.