„Одмазда“ на Русија поради западните санкции: На удар „Пепа прасе“

21

Русија донесе одлука да ги санкционира саканите цртани ликови „Пепа прасе“ и „Тато прасе“ додека трае кризата во Украина. Entertainment One, компанијата зад цртаниот филм „Пепа прасе“, тврди дека и се должи околу 40.000 руски рубљи (297 евра) за прекршување на авторските права.

Пресудата на судијата Андреј Славински во Провинцискиот арбитражен суд во Киров може да го отвори патот за масовна злоупотреба на западните трговски марки и авторски права – дозволувајќи и на Русија да ги прекрши законите за авторски права со отфрлање на тужбите за прекршување.

Судијата Славински рече дека „рестриктивните“ политички и економски санкции од Запад поради воената инвазија на Украина му овозможиле на судот да ги отфрли тужбите за повреда на правата поднесени од Entertainment One UK Ltd.

Русија ќе продолжи да дозволува користење на патентирани пронајдоци, индустриски дизајни и корисни модели од таканаречените руски „непријателски земји“, како што се САД и Обединетото Кралство.

Во 2019 година, американската мултинационална компанија Хасбро ја купи британската анимирана ТВ серија за деца од предучилишна возраст во договор вреден 3,8 милијарди долари за Entertainment One.

Според правните документи од случајот Киров, судската одлука ги поврзува тврдењата за прекршување на авторските права на „Пепа Пиг“ и „Тато прасе“ со „непријателските дејствија на Соединетите Држави и сродните странски земји“.

Санкциите против Русија му дозволуваат на судот да не ги штити правата на трговската марка на британската компанија, изјави судијата поради сомневање дека властите во Москва го презеле случајот како оружје против западните санкции, пишува „Дејли мејл“.