Одземена лиценцата на Беса транс

52

Министерството за економија ја одзема лиценцата на туристичката агенција „Беса Транс“, објави министерот за економија Крешник Бектеши на социјалните мрежи.

„По барање на Министерството за економија, Државниот пазарен инспекторат има извршено три вонредни инспекциски надзори во просториите на субјектот ДТППУ БЕСА ТРАНС БТБ ДООЕЛ експорт –импорт со адреса: село Рашче, Општина Сарај – Скопје, подружница БЕСА ТРАВЕЛ со адреса улица Стив Наумов број 2/2-3 Скопје, при што е констатирано дека истиот не обавува дејност, односно не работи. Државниот пазарен инспекторат, постапувајќи по наше барање, има доставено известување бр. 09-26-51 од 11.01.2021 година со кое информира дека правниот субјект не обавува дејност, односно канцелариите се затворени и во истите не може да се изврши инспекциски надзор па како министер за економија донесов решение за одземање на лиценцата“, пишува Бектеши.

Ги повикуваме сите граѓани кои ќе патуваат да проверат со кои туристички агенции патувааат, односно дали имаат важечки лиценци за работа издадени од Министерството за економија, стои во објавата на Бектеши.

Со автобус на Беса транс патуваа 45-те македонски државјани кои загинаа во ноември минатата година во автобуската несреќа во Бугарија.