ОЕЦД: Инфлацијата претставува краткорочен ризик за глобалната економија (инфографик)

11

Глобалните централни банки треба да постават јасни стратегии за справување со ризиците од инфлација, бидејќи глобалната економија доживува побрзо од очекуваното зголемување на трошоците во услови на нерамномерно закрепнување од пандемијата, соопшти ОЕЦД.

Оттаму ја зголемија својата прогноза за пораст на потрошувачките цени оваа и следната година во секоја земја од Г7, освен Јапонија, поради новите ограничувања поради „делта“ варијантата, тешкотиите во синџирот на снабдување и зголемените цени на суровините.

„Краткорочните ризици за инфлација се зголемуваат, особено ако побарувачката на потрошувачите е побавна од очекуваното или ако недостигот на понуда продолжи“, се вели во извештајот на ОЕЦД. „Мора да се одржува прилагодлива монетарна политика, но потребни се јасни насоки на повидок и степенот до кој ќе се толерира секое зголемување на инфлацијата“.

Ревидираната перспектива на 38-члениот клуб го илустрира променливиот контекст за глобалните централни банки во рок од една недела, кога најмалку 15 од нив донесуваат монетарни одлуки, а потрошувачките цени значително скокаат. Инфлационите ризици се еден од факторите што би можеле да ги донесат американските федерални резерви поблиску до кратење на пандемиските стимули во среда.

Според предвидувањата на ОЕЦД, инфлацијата во Г -20 сега се очекува да биде 3,7% во 2021 година и 3,9% во 2022 година. Иако притисоците на цените постепено ќе се намалат во Соединетите држави, економистите на организацијата веруваат дека следната година инфлацијата ќе остане над 3%.

„Се очекува инфлацијата да биде на ниво над просечните вредности, набљудувани пред пандемијата“, велат од ОЕЦД. „Ова е добредојдено по многу години инфлациски резултати под целните, но исто така укажува на потенцијални ризици“.

Иако е алармантен, извештајот предупредува – во согласност со ставовите на многу централни банки – дека сегашниот пораст на инфлацијата најверојатно ќе биде привремен.

„Притисокот врз понудата мора постепено да се намалува, растот на платите останува умерен, а очекувањата за инфлација се уште се стабилни“, велат од ОЕЦД. Сепак, „подолг период на повисока инфлација поради континуираниот недостаток на понуда може дополнително да ги поттикне очекувањата“.

Со комбинација на повисока инфлација и нерамномерно закрепнување, светот загуби одредена стапка на раст, според ОЕЦД. Ова го доведува во прашање каква економија ќе се појави по речиси две години сериозно нарушување за време на глобалната здравствена криза.

ОЕЦД ја намали прогнозата за глобален раст за 2021 година на 5,7% од 5,8%.

Додека централните банки и влади велат дека закрепнувањето е во тек, ОЕЦД предупредува дека бавната вакцинација или појавата на нови варијанти се уште носи ризици. Дури и ако имаше подобри вести за вирусот, ова исто така може да биде проблематично.

„Останува значителна неизвесност“, се вели во извештајот. „Побрз напредок во воведувањето вакцини или поостриот пад на заштедите на домаќинствата ќе ја зголеми побарувачката и ќе ја намали невработеноста, но исто така потенцијално би ги зголемил краткорочните инфлаторни притисоци.