ОН: Меѓународниот туризам забележа закрепнување во 2022 година

17

Во 2022 година меѓународниот туризам постигна 63 отсто од своето ниво во споредбениот период пред корона вирусот, иако тој беше двојно зголемен во споредба со 2021 година, објави Агенцијата за туризам на Обединетите нации.

Вкупно 917 милиони туристи патувале во странство минатата година, што е за 101,6 отсто повеќе од претходната година, покажаа во вторникот податоците на Светската туристичка организација (UNWTO).

Сите региони забележаа зголемување на меѓународните туристи, при што Блискиот Исток забележа најголемо подобрување, достигнувајќи 83 проценти од нивоата пред Ковид.

Пристигнувањето на туристите во регионот скокна за 144,4 отсто во споредба со претходната година во 2021 година. Благодарение на организацијата на настани како „Експо 2020“ во Дубаи и Светското првенство на ФИФА во Катар, како и на високо посетениот муслимански аџилак во Саудиска Арабија, јавува Anadolu Agency.

Со 585 милиони пристигнувања на туристи во 2022 година, Европа постигна 80 проценти од нивото пред вирусот.

Африка и Америка закрепнаа скоро 65 проценти од нивните посетители пред вирусот, додека Азија и Пацификот закрепнаа само 23 проценти поради ограничувањата  поврзани со Ковид-19.

Меѓународните туристички пристигнувања се предвидува да достигнат 80 до 95 проценти од нивоата пред пандемијата оваа година, при што се очекува Европа и Блискиот Исток да ги достигнат тие нивоа.