ОПЕК + ќе го зголеми производството на нафта и покрај недостатоците на светскиот пазар

36

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и нејзините сојузници предводени од Русија потврдија дека тие „скромно“ ќе го зголемат производството во наредните месеци, и покрај напнатата ситуација поради недоволното снабдување со нафта на светските пазари.

ОПЕК + ќе го зголеми производството за само 400.000 барели дневно во ноември, во согласност со одлуката во јули, и покрај недостатоците на светскиот пазар, беше објавено во понеделникот.

Одлуката беше донесена на краток состанок преку Интернет.

Штом стана јасно дека 23 производители на нафта нема значително да го зголемат своето производство, цената на суровата нафта Брент на лондонскиот пазар во понеделникот се искачи над 80 долари за барел, достигнувајќи го највисокото ниво во последните три години.

Утрово се приближи до 82 долари.

Одлуката на нафтениот картел се совпадна навреме со напнатата ситуација на светскиот пазар поради брзото закрепнување на економските активности од крзата со пандемијата, што стимулира силна побарувачка за нафта.

Снабдувањето, сепак, е недоволно поради бавното продолжување на производството на нафта во Мексиканскиот Залив по САД по два урагани и проблемите на некои производители со зголеменото производство по недоволните инвестиции и лошото одржување на инфраструктурата во пандемијата.

Така, Ангола и Нигерија, значајни производители на нафта, со месеци не ги користат квотите на ОПЕК +.

Поскапувањето на нафтата се чувствува и на бензинските пумпи. Во Германија, за време на викендот, цената на Е10 Супер надмина просек од 1,60 евра за литар за прв пат од 2013 година, според агенцијата ДПА.