ОПЕК+: Нема потреба да се надополни намалувањето на руското производство на нафта

13

Нема потреба Организацијата на земјите извознички на нафта да го зголемува производството на нафта за да го надомести намалувањето на Русија од 500.000 барели дневно.
Русија најави дека од март ќе ја намали дневната понуда за 500.000 барели. На 5 декември, земјите од Групата седум, Европската унија и Австралија воведоа плафонска цена за морскиот товар на руската нафта, одредувајќи ја на 60 долари за барел.

Руската нафта најде купувачи во земји како Кина и Индија кои не воведоа санкции.

ОПЕК + се согласи да ја намали својата цел за производство за 2 милиони барели дневно од ноември минатата година до 2023 година. Како дел од тоа, 10-те членки на ОПЕК обврзани со договорот имаат цел на производство од 25,416 милиони барели дневно.