Opel целосно ќе се префрли на електрична енергија до 2028 година

66

Opel ќе стане исклучиво електрична марка до 2028 година, до кога производителот на автомобили од Риселсхајм ќе ги префрли сите модели на чиста електрична енергија.

Овој бренд веќе нуди голем избор на модели со електромотори. Клиентите во моментов можат да нарачаат дванаесет електрифицирани варијанти – од микроавтомобилот „Opel Rocks“ до големиот транспортер „Movano“.

Во средината на оваа деценија ќе следи нов електричен модел, „Opel Manta“, а наследниците на моделите „Crossland“ и „Insignia“ исто така ќе бидат електрични.

„Opel постојано се движи кон целосна електрификација – во рекордно време. Ние даваме значаен придонес во намалувањето на емисиите на CO2. И немаме планови да сопреме со трансформацијата на нашата понуда: ќе произведуваме сопствени батерии со високи перформанси во Кајзерслаутерн од 2025 година во соработка со нашите партнери. Градиме и нов еколошки кампус во нашето седиште во Риселсхајм“, ја објасни стратегијата на брендот од Уве Хохгешурц, извршен директор на брендот.

„Opel“ вели дека нивната крајна цел е да понуди електрични возила кои совршено ги задоволуваат сите потреби на клиентите – во иднина ова ќе вклучува автономија на возење помеѓу 500 и 800 километри, како и најбрзо полнење во класата од 32 километри автономија во минута, на полнач.