OpenAI потенцијално вреди 90 милијарди долари

50

OpenAI, креаторот на ChatGPT, разговара со инвеститорите за потенцијална продажба на акции што би го вреднувала стартапот од 80 до 90 милијарди долари, објави Волстрит журнал.

Таквата проценка би била речиси три пати поголема од вредноста на стартапот за вештачка интелигенција претходно оваа година, пишува весникот, цитирајќи неидентификувани луѓе запознаени со дискусиите.

Договорот ќе им овозможи на вработените да ги продаваат своите постоечки акции наместо компанијата да издава нови за да собере свеж капитал.

Проценката од најмалку 80 милијарди долари би го направила OpenAI еден од најценетите стартапи во светот.

Мајкрософт инвестираше 13 милијарди долари во OpenAI, ко-основач на Сем Алтман . На пат е да генерира 1 милијарда долари годишен приход бидејќи компаниите сè повеќе ја прифаќаат нејзината технологија за вештачка интелигенција, пишува Блумберг.