Организацијата на земјите извознички на нафта благо ќе го зголеми производството

33

Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и нејзините сојузници, вклучително и Русија, одлучија  да  задржат скромно зголемување на обемот што го снабдуваат на светскиот пазар, имајќи го предвид најавеното ослободување на нафта без преседан од американските стратешки резерви од 180 милиони барели.

Групата позната како ОПЕК + објави дека ќе го зголеми производството на нафта за 432.000 барели дневно во мај, во рамките на планот за постепено враќање на нивото на пумпање пред драстично намалување на производството во средината на пандемијата во 2020 година.

Тоа е нешто повисоко од зголемувањето од 400.000 барели во претходните месеци, а претставниците на нафтената алијанса велат дека ги ревидираат квотите во однос на основните нивоа на производство на земјите-членки.