OsmAnd – одлична апликација со отворен код за офлајн навигација

10

Додека повеќето ќе прибегнуваат кон користење на Google Maps, Waze, TomTom, AmiGO и други познати апликации за потребите на класичната навигација, други не се сомневаат и нивниот примарен избор ќе биде OsmAnd. Ова не е изненадувачки бидејќи оваа апликација со отворен код има многу да понуди.

Имено, станува збор за апликација со отворен код која се потпира на проектот OSM за мапи (OpenStreetMap) и овозможува класична навигација, земајќи ги предвид преферираните рути и големината на возилото што се вози, без потреба од активна интернет конекција.

Специфичноста е фактот што апликацијата не собира кориснички податоци и релативно е лесно да се одлучи до кои податоци ќе има пристап апликацијата, што е уште една причина зошто е толку популарна кај многумина. Покрај тоа, неговите способности можат да одговараат на многу пораспространетите и познати апликации за навигација.

Покрај тоа што може да се прикажат различни точки од интерес на мапа, поддржано е и пребарување, а има и голем број различни типови на папки кои можат да се изберат според активностите. Маршрутите за навигација може да се постават и без интернет конекција, а погодно е маршрутите да се снимаат (GPX) со прикажување на визуелно собрани податоци. Поддржани се и Android Auto и Apple CarPlay, а има и поддршка за приклучоци.

Секако, сето ова е само дел од неговите можности, а дури и во бесплатната верзија ги има многу повеќе. Сепак, постои верзија за наплата која воведува продолжени и некои дополнителни функции, а со изданието OsmAnd + кое чини околу 26 евра еднократно, постои уште подобро опремено издание OsmAnd Pro за кое треба да платите претплата од околу 3 евра месечно или 30 евра годишно.