Основачот на Cardano нуди поинаков регулаторен пристап кон крипто (ВИДЕО)

36

Основачот на Cardano (ADA) Чарлс Хоскинсон вели дека на Соединетите Држави им е потребен нов систем за регулирање на крипто.

Во новото интервју со Thinking Crypto, извршниот директор на технолошката компанија зад блокчејн платформата Cardano, Input Output Hong Kong (IOHK), рече дека сегашните регулаторни пристапи не функционираат добро со крипто-средствата.

„Соединетите Држави треба да се променат во функционален регулаторен систем наместо во дефинициски систем. Ние сме надвор од светот, каде што нешто е „комодити“ или нешто е валута или нешто е хартија од вредност.

Треба да се прилагоди врз основа на тоа како се користи. Потребен ви е поинаков регулаторен систем, а тоа навистина не е толку добро во Соединетите Држави, бидејќи обично она што го правиме е да формираме регулаторно тело за еден вид средства: CFTC е одговорен за стоките, дериватите, како што е хартии од вредност и берзата. SEC е одговорна за хартии од вредност.

Треба да преминеме кон регулаторен систем кој има многу подобри дефиниции за нештата. Всушност, немаме добра дефиниција за провајдер на услуги за виртуелни средства во САД. Ние навистина немаме дефиниција за тоа што е корисен (функционален) токен, што е безбедносен токен итн. Ни треба подобар функционален модел и подобар модел за дефиниција на средства и тие треба да се применат заедно“, вели Хоскинсон.

Додаде дека е потребен нов пристап кон спроведувањето на законот, велејќи дека приватниот финансиски надзор не функционира за крипто. Ги објаснува недостатоците на Извештајот за сомнителна активност (SAR), кои традиционалните финансиски институции, како што се банките, во моментов ги презентираат доколку откријат потенцијални случаи на нелегални трансакции со пари.

„Ова значи дека 99% од времето ниту IRS (даночно) ниту SEC не откриваат ништо сами. Тоа всушност им го пријавил финансиски посредник. Кога ќе ги отстраните сите овие финансиски посредници, одеднаш имате проблем, бидејќи сте ги направиле слепи сите регулатори. Тие навистина не знаат што се случува. Тие не можат да ги видат работите“, истакнува тој.