Основачот на Форумот во Давос: Светот е во период на реглобализација и станува се повеќе меѓузависен

20

Основачот на Светскиот економски форум во Давос, Клаус Шваб, рече дека светот е во период на реглобализација, дека станува се повеќе меѓузависен, но дека, од друга страна, ќе има многу повеќе односи засновани на доверба.

Шваб објасни за Wall Street Journal дека тоа ќе се случи бидејќи светот не е во состојба да ги создаде потребните норми, како и потребните правила, кои може да ги сподели.

Тој оцени дека глобалниот систем оди во повеќегодишен период на трансформација и дека кризата во која се наоѓа светот е помалку криза во вообичаената смисла, а повеќе трансформација на „нашиот глобален систем“.

„Ако ја заземеме економската страна, би рекол дека ќе поминеме низ многу тежок период на трансформација од три, четири, пет години. А силите зад ова? Се разбира, војната во Украина. Па дури и ако го решиме проблемот со војната, ќе има реконструкција. Имате трансформација или транзиција на енергијата. Имате преобликување на глобалните синџири на снабдување. Имате ефекти по Ковид, за кои некои велат дека се помала продуктивност и, се разбира, потребата да се инвестира повеќе во отпорноста“, рече Шваб.

Од друга страна, смета тој, е оптимист за енергетската трансформација во смисла на обезбедување пристап до поевтина енергија и струја. Сепак, посочува Шваб, тоа значи инвестиции на краток рок.

„Ако ја земете војната, тоа значи трошоци. Ако земете поместување на синџирот на снабдување, тоа значи трошоци… затоа што веќе не купувате од најефикасниот и најевтиниот извор. Купувате од најсигурниот извор. Значи, ако ги земате сите тие фактори заедно, јас немам никаква научна основа, но би рекол дека тоа е веројатно еден до три отсто од нашиот глобален БДП“, рече тој.

Според него, светот мора да се справи со оваа трансформација, а не со кризниот менталитет, за да се најдат едноставни решенија за многу сложени проблеми.

На прашањето дали смета дека сè се дели на повеќе регионализирани блокови кои соработуваат во некои области и се натпреваруваат во други области, Шваб вели дека политичката димензија на таа трансформација значи дека се движиме во свет со повеќе сили.

„Секако, имате две велесили, но потоа имате суперсила во подем како Индија. Имате блокови како Европа, која, според мене, стана посилна и покрај Брегзит во последните три години. Другите азиски земји не треба да се потценуваат. Потоа имате непријателски држави како што се Северна Кореја и Иран. Тогаш го имате она што јас би го нарекол брзи риби, мали земји кои брзо се движат кои се пример за други земји, како Сингапур, и до одреден степен, Израел. рече Шваб.

Тој изјави дека постојните институции нема да бидат доволни во денешниот свет и дека еден елемент што недостасува е да се интегрираат во дискусијата други важни заинтересирани страни како бизнисот, медиумите и слично.

„Во Давос ќе ја видите презентацијата на она што го нарекуваме село на глобална соработка. Создадовме заедница на поддршка од преку 70 компании и меѓународни организации како ММФ или Светската трговска организација за да создадеме еден вид Давос во метаверзумот, во виртуелниот свет, да имаме можност да го продолжиме дијалогот, но да го прошириме дијалогот за да интегрираме повеќе заинтересирани страни“, рече Шваб.

Тој додава дека е потребна неформална и доверлива платформа каде што ќе може многу поотворено да се зборува и навистина да се справува со прашањата „не на политички начин, туку со волја да се најде решение“.

Шваб, исто така, нагласува дека бројните несогласувања што постојат во светот се резултат на недостаток на дијалог, но и влијанието на коронавирусот, бидејќи многу меѓународни дијалози се во мирување, а видео-конференциите не се идеална алатка за создавање простор на доверба.

„И имавте повеќе луѓе ставени во изолација. Гледате зголемување на проблемите со менталното здравје ширум светот. Кога ќе се соочите со криза, станувате посебични затоа што наместо да прашувате: „Како да го решам проблемот?“ прво прашувате: ‚Како можам да ја заштитам мојата ситуација?’ “, изјави Шваб.

Тој додава дека она што можеше да се види во последните две години е многу поголем егоизам на личен план, кој се „прели“ и на национално ниво.

На прашањето кога и како завршува војната меѓу Русија и Украина, или каде може да оди, Шваб вели дека гледа позитивни знаци на хоризонтот, но дека дури и кога ќе престане, ќе започне многу тежок процес кој ќе го претвори застојот во непријателствата во долгорочно одржливо решение, бидејќи се направени големи грешки со процесот во Минск.