Остар пад на индексите на светските берзи: „Се соочуваме со опасна мешавина на висока инфлација“

60

На светските берзи цените на акциите драстично паднаа минатата недела бидејќи инвеститорите не се склони кон поризични инвестиции поради високата инфлација, зголемувањето на каматните стапки на централната банка и забавувањето на растот на најголемите светски економии. На Волстрит, Dow Jones минатата недела падна за 4,1 отсто, на 30.822 поени, додека S&P 500 потона за 4,8 отсто, на 3.873 поени, а индексот Nasdaq за 5,5 отсто, на 11.448 поени.

Остриот пад на тие индекси најмногу се должи на тоа што инфлацијата во САД во август изнесуваше 8,3 отсто, што, мора да се признае, е нешто помалку од пред еден месец, повеќе од очекувањата на аналитичарите, пишува Seebiz.

Овој податок предизвика неизвесност кај инвеститорите во однос на зголемувањето на каматните стапки на американската централна банка.

Повеќето аналитичари очекуваат дека челниците на ФЕД повторно, трет пат по ред, ќе ги зголемат клучните каматни стапки за 0,75 процентни поени на состанокот следната недела. Но, имаше и шпекулации дека ФЕД може да ги зголеми каматните стапки за цел процентен поен.

Покрај инфлацијата, минатата недела беа објавени и низа други податоци кои покажаа дека состојбата на американскиот пазар на труд е добра, а потрошувачката силна.

Тоа, пак, значи дека инфлацијата би можела да остане на високо ниво, што би го принудило ФЕД дополнително да ја заостри монетарната политика. И инвеститорите стравуваат дека натамошниот период на затегнување на монетарната политика ќе ја доведе економијата во подлабока рецесија.

„Со претстојното зголемување во септември, Банката на федерални резерви ги зголеми каматните стапки за цели три процентни поени во последните шест месеци. Сè уште не сме го почувствувале целосното влијание од него, но ќе го почувствуваме. Ние сме на работ на рецесија“, рече Пол Нолте, портфолио менаџер во Kingsview Asset Management.

Технички, американската економија веќе западна во рецесија, имајќи предвид дека во последните два квартали паѓа на квартална основа, но засега рецесијата е плитка.

„Се соочуваме со опасна мешавина на висока инфлација, високи каматни стапки и забавување на економскиот раст, што не е добро ниту за берзата, ниту за пазарот на обврзници“, изјави Дејвид Картер, директор во банката „ЈПМорган“.

Предупредувања од ММФ и Светска банка
На пазарите на капитал негативно влијае и забавувањето на растот на глобалната економија, како што предупредија минатата недела Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка.

За октомври ММФ најави ново намалување на проценката за растот на глобалната економија, откако веќе во јули ја намали проценката на 3,2 отсто оваа година, а следната на 2,9 отсто.

Некои земји ќе паднат во рецесија следната година, но сè уште е рано да се каже дали ќе има глобална рецесија, соопшти ММФ.

Од Светска банка, пак, порачаа дека глобалната економија можеби оди кон рецесија, имајќи предвид дека централните банки во светот истовремено ги зголемуваат каматните стапки поради високата инфлација.

Трите најголеми светски економии – САД, Кина и еврозоната – доживуваат нагло забавување на растот, а дури и умерен удар може да ја турне светската економија во рецесија, вели Светската банка.

Нејзиниот главен економист, исто така, рече дека го загрижува можноста за стагфлација, период на бавен економски раст и висока инфлација.