Отклучување на iPhone со препознавање на лице отсега и со маска

24

Пандемијата на коронавирус е нешто на што Apple не сметаше кога го замени системот за препознавање отпечатоци Touch ID со систем што препознава лице, Face ID. Имено, за отклучување на iPhone X и поновите телефони, за најавување на различни мобилни апликации на нив (од е-банкарство па натаму), како и за плаќање преку Apple Pay, нивните телефони бараат од сопственикот да се автентицира со скенирање на лице. Работи многу брзо, со секоја генерација се подобро и побрзо, но има една голема мана – во случај да носите заштитна маска на лицето, мобилниот телефон нема да ве препознае.

Ова, пак, значи дека јавно и секаде каде што сте носеле маска во изминатите речиси две години, ќе треба накратко да ја извадите од лицето за да ве препознае уредот или дека ќе ја отклучите со внесување на ПИН. Ова може да биде донекаде досадно ако сакате да платите со вашиот мобилен телефон во продавницата, па мора да ја симнете маската или двапати да внесете PIN. Но, во неделата кога се одбележува втората годишнина од првиот бран на коронавирус и првото заклучување, Apple го надгради iOS за да му помогне да ги препознае сопствениците на телефони кои носат маска.

За да ја активирате оваа опција, треба повторно да го „скенирате“ лицето со системот Face ID за подетално да ја долови областа околу очите. Имајте предвид дека функционалноста е достапна само за сопствениците на iPhone од сериите 12 или 13, односно лансирани од есента 2020 година наваму.

Последната надградба на оперативниот систем го носи бројот 15.4, а освен што го препознава лицето под маската, носи и грст други новитети. Од поинтересните ја издвојуваме можноста за претворање на iPhone во POS уред за примање дигитални плаќања со картички или NFC (Tap to Pay), што е можно само на американскиот пазар. Од помалите додатоци, има околу 40 нови емотикони и нов глас на виртуелниот асистент Siri.

За корисниците кои користат повеќе уреди на Apple, како што се iPad и Mac, надградбата на iPadOS 15.4 ќе ја донесе долгоочекуваната Universal Control, опција за контрола на Mac и iPad со едно глувче и тастатура. Овој додаток беше претставен на WWDC во 2021 година.

Надградбата на iOS 15.4 е „тешка“ над еден гигабајт и е достапна за „ovet-the-air“ преземање.