Отпуштениот извршен директор на Дизни добива отпремнина од 20 милиони долари

28

Отпуштениот извршен директор на Дизни, Боб Чапек, ќе добие голем отпремнина откако ќе ја напушти компанијата.

Компанијата Волт Дизни соопшти дека поранешниот извршен директор, кој ја презеде функцијата во февруари 2020 година, откако долгогодишниот извршен директор Боб Ајгер се пензионираше, има право на отпремнина во вредност од околу 20 милиони долари, според регулаторното поднесување во вторникот.

Чапек заработи 24 милиони долари во текот на годината, вклучувајќи редовна плата од 2,5 милиони долари плус милиони во акции и награди. Тоа е сè уште помалку од 32,5 милиони долари што ги заработи во 2021 година.

Во регулаторната пријава на компанијата се вели дека одборот утврдил дека Чапек „веќе не е вистинската личност за позицијата извршен директор“, иако гласаше за продолжување на неговиот мандат за три години во јуни 2022 година.