Отпуштија дури 10.000 луѓе – сега нема кој да работи

135

Бритиш ервејс се приклучува на листата на неколку други авиопревозници во намалувањето на бројот на летови што им ги нуди на патниците оваа година. Планира да намали за 10 отсто од распоредот на летови  поради недостаток на персонал, кој беше отпуштенза кога светот се соочуваше со ограничувања во патувањата поради коронавирусот, според ФТ.

JetBlue Airways ги намали летовите за мај помеѓу 8 и 10 проценти и планира да направи слични намалувања за летото, според извештајот на CNBC. JetBlue веќе вработи 2.500 нови работници оваа година, но според извештајот сè уште нема доволно персонал, пишува Business Insider.

Воздухопловната индустрија сега се бори со недостиг на персонал бидејќи претходно ја намали својата работна сила за време на пандемијата, во услови на глобални ограничувања за патување и намалена побарувачка. Минатата година Delta Air Lines беше принудена да се откаже од повеќе од 10 линии поради забавување на побарувачката, .

Бројот на летови намалени од Бритиш ервејс е еднаков на 8.000 повратни патувања, главно на кратки линии, изјави извршниот директор на Бритиш ервејс, Шон Дојл за ФТ.

Авиокомпанијата планира да ангажира 6.000 нови членови на персоналот за да се справи со побарувачката.

„Американските превозници имаа слични проблеми со реконструкцијата порано во процесот, гледаме проблеми во Европа и британската индустрија “, рече Дојл за ФТ.