Ова се најбогатите Хрвати според Форбс

54

forbs hr

Листата на хрватски Форбс за оваа година се состои од 50 претприемачи кои заедно располагаат со богатство од 1,69 милијарди евра и во однос на лани, кога имаа 1,52 милијарди евра, побогати се за 170 милиони евра. Од ова може да се заклучи дека рецесијата на најбогатите годинава не им донела загуби. Богатството, што хрватски Форбс го следи според вредностите на акциите на Загрепската берза, најмногу им се зголемило на првите 10 на листата, пишува Јутарњи лист. Еве кои се тие:

1. Ивица Тодориќ, Агрокор

580 милиони евра (+92 милиони евра)

Ivica Todorić

2. Фамилија Лукшиќ, Плава Лагуна и Јадрански луксузни хотели

171 милиони евра (+58,7 милиони евра)

Davor Lukšić

Давор Лукшиќ

3. Емил Тедески, Атлантик група

145 милиони евра (+35 милиони евра)

Emil Tedeschi

4. Фамилија Бенје, Дукат – Лакталис

132 милиони евра

Emanuell Besnier

Емануел Бенје

5. Анте Влаховиќ, Адрис група

87 милиони евра

Ante Vlahović

6. Плинио Кукурин, Адрис група

52,4 милиони евра

Plinio Cuccurin

7. Маринко Задро, Виро

51,5 милиони евра

Marinko Zadro

8. Анѓелко Леко, ХУП Загреб

44,9 милиони евра

Anđelko Leko

9. Дражен Робиќ, Виро

36 милиони евра

Dražen Robić

10. Марко и Маријана Пипуниќ, Жито Осиек

33,4 милиони евра

Marko Pipunić