понеделник, 26 јули, 2021
Почетна Анализи

Анализи

Јавниот долг на Германија надмина две милијарди евра, но експертите од земјите во еврозоната се најмногу загрижени за Италија. Намерата на Европската Унија е да се извлече од кризата со задолжување. Тоа веројатно ќе продолжи и следната година. Германскиот Бундестаг во четвртокот гласаше за ребаланс на буџетот за оваа година,...
Оваа институција во 2020 година објавила 80% од потребните документи. Но и покрај високиот број објавени документи и информации, сепак недостасуваат буџетскиот календар и годишната програма, наведуваат од ЕСЕ.
За жал, ништо ново, ЕЦБ повторно заостанува и заостанува зад ФЕД.
Помина цела година откако светот му погледна во очи на еден од најголемите предизвици во светот - пандемијата. Луѓето во грч остануваат дома, плашејќи се за своето здравје, но и со прашањето што ново со себе ќе донесе оваа криза. Владите во светот се мобилизираа со цел да спасат економиите...
Црна Гора има најниска стапка на данок на добивка на правни лица. За компаниите со годишни приходи до милион евра, а во зависност од апсолутниот износ на добивката, Македонија е најповолна.
Рејтингот на Glassdoor беше одреден со мерење на три фактори: потенцијал за заработка (просечна годишна основна плата), вкупен рејтинг на задоволство од работата и бројот на слободни работни места.
Според проценките на ММФ, највисоко ниво на јавен долг од скоро 140 % од БДП ќе има САД, потоа во еврозоната околу 98%, Кина 80% и земјите во развој 70%.
Конечно, прашање што ги мачи многу експерти во регионот е зошто земјите од Западен Балкан не биле толку успешни во привлекувањето високо квалитетни странски директни инвестиции како групата земји од Вишеградската група.
Иако туризмот многу претрпе поради затворањето на грниците, дојде до раст на домашниот туризам, со што закрепна економијата. Нов Зеланд има договор со Pfizer  и BioNTech за снабдување со вакцина.
Со 60.543 истргувани акции, Комерцијална банка е предводник на листата топ 10 најтргувани акции на официјалниот пазар на Берзата во третиот квартал од оваа година.
Закрепнувањето на европската економија е запрено од новите ограничувања наметнати од владите за борба против коровирусот, што може да го турка регионот во нова рецесија
Пандемијата донесе значителни проблеми во различни области од животот на луѓето, но исто така е можност за промени.
Во случајот на корпоративни должници, скоро една четвртина од испитаниците очекуваат барања за преструктуирање од 10 до 20% од должниците во следните 12 месеци.
Од осум банки, колку што котираат на Македонска берза, четири имаат пораст на добивката во првите шест месеци во споредба со истиот период лани, додека кај другата половина се забележува пад на добивката. Па така, Комерцијална банка во првите шест месеци од оваа година прикажа добивка од 751.808.000 денари, што...
Oе резултат на силното зголемување на неизвесноста за економската состојба во блиска иднина и остриот пад на профитот.
Рекордни намалувања на бруто домашниот производ во текот на вториот квартал од оваа година се видливи во речиси секоја европска економија.
Над 50% од компаниите сметаат дека моментот за вложување е соодветен,  додека само за 13% е се уште рано да се влезе во нов инвестициски циклус.
Ваквите “претерани“ плати на генералните директори се претежно проблем затоа што придонесуваат за растечката нееднаквост меѓу раководителите и просечните работници.
Денес, централните банки поседуваат 35.000 тони злато, што во моментот се вреднува на околу два трилиони долари, изјави Рајан Џианото, директор за аналитика во ETF GraniteShares. Business Insider побара од голем број експерти и аналитичари да истражат зошто централните банки купуваат злато толку активно во последните години. “Зголемената изложеност на централните...
Проблемот со сиромаштијата никогаш нема да се реши со печатење пари.
Навиките е извесно дека ќе се менуваат и за учениците и за студентите и за работниците. Состаноците можеби трајно ќе се одржуваат преку апликациите на Facebook, Zoom, Google...
Шоковите предизвикани од пандемијата не поштедија никого, но не платија сите иста цена.
Глобалната економска состојба и постојните загуби на работни места наскоро ќе влијаат на квантитетот и квалитетот на работењето, како и на ранливите групи вработени како мигрантите и неквалификуваните работници кои не можат да се прилагодат на работа во виртуелна средина.