Футуролог предвидува: Физичките пари исчезнуваат, новите банки ќе профитираат

53

Како технолошките иновации ги обликуваат организациите?

Целта на секоја организација е да се истакне и да се прилагоди на динамичниот пазар, кој значително се промени во текот на изминатите неколку години поради влијанието на вештачката интелигенција (ВИ).

Како технолошките иновации ги обликуваат организациите ќе разговара на деловната конференција Future Tense на 15 мај во Загреб од футурологот Ласе Јонасон, експерт за технолошки трансформации и директор на Копенхашкиот институт за идни студии.

Со повеќе од две децении искуство во големи корпорации, како постар футурист на Институтот, Јонасон стекна длабоко разбирање за тоа како технолошките иновации ги обликуваат организациите. Според него, успешните организации се одликуваат со нивната вештина, не само во усвојувањето на вештачката интелигенција, туку и во примената на алатки за размислување за иднината.

„Технологијата е алатка за дигитална трансформација, но управувањето со промените е планот. Она што дигиталните промени ги претвора во дигитален успех лежи во разбирањето на човечкиот елемент – културата, стравовите, надежите“, смета Јонасон.

Радикални промени
Neuralink на Маск неодамна вгради безжичен чип во мозокот на Ноланд Арбау, 29-годишен маж кој беше парализиран по сообраќајна несреќа и кој благодарение на технологијата сега може да го движи курсорот на глувчето со својот ум и на тој начин да игра игра шах. Прашавме футуролог дали во иднина ќе плаќаме додека да трепнеме во продавниците и банките.

„Веќе користиме препознавање лице за отклучување на телефонот, а зеницата е добро прилагодена за единствена идентификација, така што технологијата што ќе го овозможи тоа веќе постои, но можни се и други методи за обезбедување едноставно корисничко искуство. Мислам дека има многу безбедносни прашања во однос на само трепнување со око и плаќање. Кога размислувам за Neuralink, дефинитивно размислувам за читање мисли за да можеме поефективно да комуницираме, особено луѓето со различна попреченост кои не можат да се изразат“, објасни Јонасон.

Во нордиските земји, Јонасон за Пословни дневник вели дека монетите и банкнотите се чини дека веќе исчезнале. „Верувам дека е само прашање на време кога трошоците за одржување на сегашниот систем со физички валути ќе бидат оценети премногу високи во споредба со нивната ограничена употреба. Во северните земји не сте често во контакт со физички пари, па некои може да тврдат дека тие веќе исчезнале, но другите земји се далеку зад себе, така што ќе треба некое време, но не сум во позиција да давам предвидувања за тоа“, рече Јонасон.

Општата дигитална трансформација поставува нови предизвици за банките, додаде тој.

„Ризикот од губење директен контакт со корисниците е нешто за што би се загрижил доколку сум дел од финансиските институции. Но, банките сепак ќе можат да одговорат на тоа – но тие треба да го разберат ризикот и начините на кои другите учесници можат да интервенираат во нивните деловни модели.

Дигиталните валути би можеле да ги направат банките ирелевантни. Во последниве години, се покажа многу тешко да се создаде доверба во различни децентрализирани деловни модели. „Важен елемент е кревкоста на моделот на управување што ги поврзува децентрализираните системи со „реалниот свет“, каде што видовме луѓе како вршат измами“, објасни Јонасон.

Сепак, многу банки веќе се целосно дигитални.

„Тој развој кон дигитализација веројатно ќе продолжи. Но, денес сè уште има придобивки поврзани со физичкото присуство, така што можеме да видиме како банките развиваат деловни модели за поврзување со локалните заедници надвор од работното време. Доколку тоа се случи, таквите нови банки би можеле силно да профитираат од физичкото присуство“, објаснува футурологот.

Тој го коментираше и стравот дека дигиталните пари може да бидат хакирани.

„Хакирањето во банкарскиот систем очигледно е ризик, но исто така е нешто за што се вложени огромни суми пари за да се спречи. Кога зборуваме за криптовалути, постојат и ризици, но можеме да разговараме за биткоин системот, кој е на пазарот од 2008 година и кој навистина се покажа како многу тежок за хакирање“, вели Данецот.

Претеран страв

Тој смета дека стравувањата дека вештачката интелигенција (ВИ) ќе ги одземе работните места се претерани.

„Емоциите треба да се користат проактивно. Вештачката интелигенција води до структурни промени, затоа многу често велам дека вашата работа нема да биде заменета со вештачка интелигенција, туку ќе ја замени некој кој е многу добар во вештачката интелигенција. Првото нешто на кое треба да се фокусираме е како можеме да научиме подобро да ја вршиме нашата работа со вештачка интелигенција. Мислам дека банките навистина дигитализираа многу постоечки работни места во последните години и дека многумина останаа без работа поради тоа, но истовремено ги вработија и оние со нова свест“, посочува Јонасон.

Пред вештачката интелигенција „да го преземе светот“, има и други ризици за кои треба да се грижиме, додаде футурологот. „Прво, како вештачката интелигенција всушност може да го оттргне нашето внимание од нас самите. Гледаме дека и децата и возрасните многу ги користат социјалните мрежи и наеднаш го менуваат своето однесување. Овие ризици се многу поблиску до нас, треба да ги имаме на ум“.

„Вештачката интелигенција може да преземе административни задачи кои често ни се здодевни за да можеме да се фокусираме на други работи. Историски гледано, автоматизацијата навистина не доведе до многу дополнително слободно време, туку до тоа да правиме сè подетално и да размислуваме за услугите на нови начини. Сепак, постојат потенцијални позитивни резултати од употребата на вештачка интелигенција. Би можеле да го искористиме за да станеме послободни и да поминуваме повеќе време во уживање, што е позитивно сценарио“, заклучи данскиот футуролог.