Овие автомобили драстично губат цена: од јуни минатата година до 40 отсто

368

Колку губат во вредност електричните возила? Па, изгледа дека губат многу, барем според студијата објавена од порталот специјализиран за купување и продавање на половни возила iSeeCars. Според резултатите од таа студија, вредноста на користените електрични возила паѓа многу побрзо од користените возила со мотори со внатрешно согорување и хибридните возила.

Цените на електричните возила се намалени за 30% до 40% од јуни минатата година, додека просечната цена на автомобилите на бензин падна за само 3% до 7% во истиот период.

Иако падот на цените на половните електрични возила е драматичен, она што е збунувачки е дека нема индикации дека вредностите на искористените електрични возила ќе се стабилизираат. Во одреден момент цените на половните електрични возила ќе мора да го допрат дното, но се чини дека сè уште не сме стигнале до тој момент, пишува Ривија ХАК.

Додека просечната цена на возило со нулта емисија опадна за помалку од една година, цената на автомобилот со мотор со внатрешно согорување останува стабилна. Порталот iSeeCars ја спореди вредноста на BMW Серија 3 во споредба со онаа на користениот Tesla Model 3. Во јуни 2023 година, Model 3 имаше просечна цена повисока од BMW за 2.635 долари, но во мај 2024 година, ситуацијата се промени и моделот 3 има просечна цена за 4806 долари пониска од BMW. Како пример, тие ги наведуваат BMW X3 и Tesla Model Y. Во просек, Model Y беше поскап за 4.570 долари од X3 во јануари 2024 година, но таа разлика се намали на само 175 долари во мај 2024 година.