Пад на цената на нафтата на лондонскиот и американскиот пазар

55

Цените на нафтата пораснаа на меѓународните пазари во вторник втор ден по ред, бидејќи загриженоста за снабдување се зголеми во Европа, откако Русија, клучен снабдувач на нафта и природен гас во регионот, дополнително го намали снабдувањето со гас. Денес, сепак, и лондонскиот и американскиот пазар бележат пад.

Барел референтна нафта од типот Брент се продава по цена од 104,8 долари, додека вредноста на WTI моментално е на 95,7 долари, објави веб-страницата OilPrice.com.

Русија го зголеми притисокот за испорака на гас во Европа, бидејќи Газпром најави дека снабдувањето на Германија преку гасоводот Северен тек 1 ќе се намали на само 20 отсто од капацитетот.

Поради намалената понуда, европските земји нема да можат да ги исполнат целите за полнење на складиштето на природен гас пред почетокот на зимскиот период. Германија, како најголема европска економија, ќе мора да ги рационализира индустриските трошења за да можат граѓаните да останат стоплени во текот на зимските месеци.

Ова би можело да ги поттикне крајните корисници да го заменат гасот со нафтени деривати. Сепак, тоа носи и ризици, бидејќи Русија е таа што го снабдува регионот со најголем дел од дизел горивото, па се очекува зголемување на цените на горивата.