Пад на добивката за Голдман Сакс

23

Њујоршката банка Голдман Сакс објави поголем од очекуваниот пад од 69 отсто на добивката во четвртиот квартал во вторникот, поради големите загуби во нејзиниот потрошувачки бизнис и падот на зделките што ја погоди нејзината единица за инвестициско банкарство. Нејзините акции паднаа за околу 1,7 отсто во претпазарното тргување.

Голдман Сакс, како и другите големи банки на Менхетен, се под притисок бидејќи активноста за склучување зделки запре поради загриженоста поради слабеењето на глобалната економија, високата инфлација, зголемените каматни стапки и нестабилноста на пазарот. Банката, исто така, објави квартална загуба пред оданочување од 778 милиони долари во делот за банкарство со трансакции, кредитни картички и финансиска технологија, додека загуби 1,2 милијарди долари во првите девет месеци.

Нестабилноста на пазарот, поттикната од политиката на затегнување на Федералните резерви, го поттикна трговскиот бизнис на Голдман Сакс. Фиксните приходи, приходите од тргување со валути и стоки се зголемија за 44 отсто, додека приходите од тргување со капитал се намалија за пет отсто. Вкупниот нето приход падна за 16 отсто на 10,6 милијарди долари.