Пад на продажбата на Џенерал Моторс: Aвтомобилската компанија се мачи поради недостиг на чипови

28

Американската компанија Џенерал Моторс (ГМ) објави дека продажбата на нивните автомобили паднала за 15 отсто во вториот квартал бидејќи глобалниот недостиг на чипови и прекините на синџирот на снабдување го погодија производството и оставија речиси 100.000 возила сè уште да чекаат да се завршат деловите.

Американската автомобилска индустрија се бори да ја следи побарувачката на потрошувачите за нови автомобили, но има проблеми да го зголеми производството поради недостиг на чипови, недостиг на работна сила и прекини во синџирот на снабдување.

Џенерал Моторс, кој минатата година ја загуби титулата лидер во продажбата за прв пат од 1931 година од Тојота, соопшти дека од април до крајот на јуни годинава продал 582.401 возило во споредба со 688.236 возила во истиот период минатата година, пренесува Ројтерс.

Сепак, се очекува производителот на автомобили од Детроит да биде најголемиот продавач на нови возила овој квартал, според анализата на Cox Automotive, бидејќи прекините во индустријата ги намалуваат испораките и од други големи производители.