Пад на продажбата на мало во еврозоната за 0,2 отсто во септември

19

Продажбата на мало во еврозоната се намали за 0,2 отсто на месечна основа во септември, нешто под очекувањата на економистите, покажуваат најновите податоци објавени во средата.

Пазарната прогноза беше за пад од 0,3 отсто, по ревидираниот пад од 0,7 отсто во август, покажаа податоците на Евростат.

Обемот на трговијата на мало со непрехранбени производи е намален за 1,9 отсто, кај автомобилски горива за 0,9 отсто, додека кај храна, пијалаци и тутун бележи пораст од 1,4 отсто.

На годишна основа, продажбата на мало во еврозоната се намали со најбрзо темпо во последните шест месеци за 2,9 отсто во септември, што е 12-ти последователен месец на намалување, јавува Anadolu Agency.

На годишна основа, продажбата на мало во еврозоната падна со најбрзо темпо во последните шест месеци за 2,9 отсто во септември, 12-ти последователен месец на намалување.

За ЕУ, продажбата на мало во септември е намалена за 0,2 отсто во однос на претходниот месец и 2,7 отсто во однос на пред една година.