Пад на српскиот пазар на недвижности. Пресудија две причини

85

Пазарот на недвижности во вториот квартал забележа пад од 13 отсто. Станбените кредити поскапуваат, а сопствениците на станови ги преценуваат имотите, па затоа се потребни корекции.

Пазарот на недвижности во вториот квартал забележа пад од 13 отсто.

Станбените кредити поскапуваат, а сопствениците на станови ги преценуваат имотите, па затоа се потребни корекции.

Во исто време годинава се издадени значително помалку одобренија за градба, што ќе влијае на снабдувањето за година-две.

Летен ефект

Пазарот на недвижности во Србија веќе извесно време е во застој бидејќи очигледно и продавачите и купувачите се на летен распуст. Што се однесува до цените, тие сè уште се одржуваат, пишува РТС. „Тековните продавачи имаат филозофија да ги ценат нивните имоти приближно 10 отсто под вредноста на новата градежна вредност, според системот што ми треба. Ако купиш стан во стара зграда, тогаш ти требаат 20-30 проценти за опремување или адаптација и добиваш стан кој е отприлика поскап отколку ако го купиш во нова зграда.

Она што се случува е дека тие што го продадоа станот сега бараат стан и ги притискаат роковите“, вели агентот за недвижности Милан Нешковиќ. Сè додека не стигнат податоците за третиот квартал, а веќе е извесно дека ќе биде полошо од претходниот, статистиката на Републичкиот геодетски завод покажува дека вредноста на пазарот на недвижности во вториот квартал годинава изнесува 1,7 милијарди евра, што е пад од 13 отсто во однос на истиот период лани.

Дури 38,8 отсто помалку договори се склучени во Нови Сад, додека пад од 20 отсто е забележан во Белград. „Сега имаме екстра луксузни станови во Белград, чија цена за квадрат се движи од 6.000 до 10.000 евра. И секогаш има купувачи, но велам, не е сè во Белград“, истакнува агентот за недвижности Каќа Лазаревиќ.

„Што се однесува до станбеното кредитирање, ситуацијата е малку покомплицирана. Станбените кредити поскапеа, речиси 100 проценти или повеќе. Дојде до таму што економската ситуација овде, но и во светот влијае на тоа, па продавачите, зборуваме за стари станови, немаат чувство дека има економска криза и дека дури и цел свет е во криза“, вели Нешковиќ.

Интересно е што во Белград дури 86 отсто од продадените имоти се нерегистрирани. Освен во приградските населби, во главниот град стан не може да се купи за помалку од 2.000 евра за квадрат, а во централните градски општини најниската цена е 2.500 евра. „Во најголем дел, луѓето што продаваат рекламираат по нереално високи цени, не сфаќајќи дека пазарот е апсолутно променет. Разговараме со нив и се уверуваме дека, доколку сакаат да продадат, мора да се направи и таа корекција.

Корекција на цената

„Таа корекција оди од пет, 10, 20 и 30 проценти и пониски, со оглед на цената што сакаа да ја рекламираат тие што продаваат“, рече Лазаревиќ. Годинава се издадени значително помалку одобренија за градба, а тоа ќе влијае на снабдувањето за година-две. По правило, помалата понуда влијае на растот на цените, а од друга страна, кога цените се високи, има се помалку купувачи кои можат да ги обезбедат потребните средства. Што се однесува до кириите, тие паднаа по драматичен скок поради доаѓањето на Русите и Украинците, но не се вратија на претходното ниво.