Падна американскиот извоз на течен гас

16

Американскиот извоз на течен природен гас (LNG) е значително намален во јануари поради ниските температури и прекините во производството на вториот по големина извозник на Freeport LNG, покажаа податоците за движењето на бродовите на LSEG.

Американските производители извезоа 8,3 милиони метрички тони ЛНГ во јануари, што е речиси пет отсто помалку отколку во декември. Резултатот на крајот на минатата година ја зацврсти водечката глобална позиција на САД во извозот на ЛНГ во 2023 година, според податоците на LSEG.

Европа беше главниот увозник на американскиот ЛНГ
Извозот исто така би требало да биде послаб во февруари бидејќи Freeport LNG очекува една од трите единици за втечнување во неговата постројка во Quintana, Тексас да биде надвор од употреба околу еден месец поради проблеми со моторот предизвикани од екстремно ниските температури во јануари.

Европа беше и главен увозник на американски ЛНГ во јануари, со увезени 5,54 милиони метрички тони. Уделот на Европа во американскиот извоз се зголеми на 67 отсто, од 61 отсто во декември, покажуваат податоците за движењето на бродовите.

Азија увезла 1,42 милиони тони или 17 отсто, со значително намален удел на американскиот извоз од 17 отсто. Во декември таа изнесуваше 26,6 отсто.

Американскиот претседател Џо Бајден пред една недела престана да издава дозволи за нови проекти за извоз на течен гас, Министерството за енергетика извести дека ќе ги анализира нивните економски и еколошки ефекти. Одлуката за суспензија сепак мора да биде одобрена од Конгресот.

Водечката јапонска електроенергетска компанија JERA предупреди дека американското суспендирање на новите проекти, доколку продолжи, може негативно да влијае на снабдувањето на Јапонија и светот.