Падот на цените на бакарот предупредува на рецесија – побарувачката опаѓа

97

Некои инвеститори сметаат дека цените на бакарот се клучни за светската економија, т.е. дека неговата цена укажува на економските движења.

Цените на бакарот се најниски во последните 16 месеци – за само две недели паднаа за повеќе од 11 отсто. Даниел Гали од финансиската компанија TD Securities истакна дека цените на овој ресурс, неговото намалување на цените укажуваат на забавување на глобалниот економски раст, пренесува Klix.ba.

Бакарот се користи за различни намени – за производство на електрични жици, за производство на водоводни цевки итн. Побарувачката за него расте кога се развива и економијата, а побарувачката се намалува кога економскиот развој забавува.

Цените на бакарот пораснаа на почетокот на годинава, по почетокот на руската агресија против Украина. Русија има четири отсто од вкупното светско производство на бакар и седум отсто од вкупното светско производство на никел. Трговците беа нервозни дека ќе дојде до недостиг од овој метал поради економското закрепнување од пандемијата на коронавирус, па почнаа да ги акумулираат неговите залихи.

Но сега, како што се повеќе луѓе стравуваат од рецесија, цените на бакарот стануваат пониски. Ова се случува во време кога сè укажува на забавување на економскиот развој. Во меѓувреме, цените на горивата и храната растат.

Финансиската компанија S&P Global објави дека производството во приватниот сектор на САД нагло забавило. Компаниите се под сè поголем притисок затоа што веројатно е дека каматните стапки во САД ќе продолжат значително да растат за да ја забават инфлацијата.

Според американската организација PMI, економскиот раст во Европа е најнизок во последните 16 месеци. Кина, која е клучен мотор на светската економија, се бори и со предизвиците што следеа по пандемијата и последиците од негативните случувања на пазарот на недвижности.

Дарвеи Кунг од компанијата DWS очекува дека економскиот раст на најнаселената земја во светот повторно ќе се забрза, а тоа ќе се одрази и на цените на бакарот, но и на другите потреби. Тој смета дека е прашање на време кога тоа ќе се случи. Но, додека тоа не се случи, цените на бакарот би можеле да бидат уште пониски поради загриженоста за економијата, што навестува рецесија, пишува CNN.