Паѓа цената на половните автомобили во Германија

92

Просечната цена на користен автомобил во Германија сè уште е на надолна патека и сега изнесува 27.635 евра.

Ова се податоците презентирани во последниот извештај на Autoscout24, еден од најголемите сајтови за продажба на половни автомобили во Европа, кој додава дека покрај просечната цена, во опаѓање е и самата понуда.

Просечната цена на половен автомобил во октомври е за 0,9% пониска отколку во септември, а единствените кои забележаа поскапувања се ЕВ, кои исто така се за 1,2% поскапи, покажуваат податоците собрани од Autoscout24.

Најмногу падна цената на луксузните возила (2,7%), а на веб-страницата се нагласува дека ова е седми месец по ред како цените паѓаат, но дека октомври е индикативен бидејќи наесен, по летното затишје, трговијата со автомобили вообичаено се зголемува.

Возилата стари помалку од една година се поевтини за 0,9%, додека моделите стари од 10 до 20 години се за 0,4%.