Патент на Apple сугерира обратно безжично полнење преку екранот на iPhone

54

Сите денешни имплементации на системот за обратно безжично полнење бараат од вас да го ставите телефонот свртен надолу, потенцијално ризикувајќи да го изгребете екранот. Инженерите на Apple би можеле да го променат тоа со идниот iPhone. Иако телефоните од сегашната генерација не поддржуваат обратно безжично полнење, патентот што неодамна му се припишува на гигантот од Купертино опишува индукциски систем кој ви овозможува безжично полнење на други уреди ставајќи ги на екранот на вашиот iPhone наместо на задната страна.

Патентот за безжично полнење на екран го прави уредот да ја прикажува вашата безжична подлога за полнење така што секој секундарен уред што ќе го поставите на него автоматски започнува да се полни. Ова може да биде вашиот случај за AirPods, Apple Watch или друг телефон.

Документот гласи:

„Личен електронски уред (како таблет компјутер) може да се конфигурира да полни безжично додатоци (како пенкало) преку екранот на уредот. Може да се пристапи барем до дел од екранот за полесно да се гледа екранот. (Таквата) конфигурација може да вклучува таблет или паметен телефон конфигуриран да дозволува безжично полнење на пенкало или друг додаток на предната страна на личниот електронски уред, на пр. личен електронски уред“.

Документот за патент опишува и како повеќе индукциски намотки за полнење може да се постават под рамката на MacBook од двете страни на подлогата за да се олесни безжичното полнење на повеќе уреди истовремено. Намотките, исто така, може да се постават помеѓу надворешната обвивка и екранот на MacBook, овозможувајќи му на лаптопот да служи како основа за безжично полнење кога е затворен.

Концептот може да се прошири и на iPad кој може безжично да го полни Apple Pencil ако го оставите на екранот на таблетот. Ова би било корисно и поприродно.

Имајте предвид дека целиот екран или куќиште не служат како подлога за полнење во сите овие уникатни имплементации за безжично и обратно безжично полнење. Како и сегашните безжични полначи, само одреден регион директно над индукцискиот калем безжично ќе ги полни уредите. Ова е едно од ограничувањата што Apple допрва треба да ги заобиколи. Иако идејата опишана во патентот е корисна и остварлива, давањето патент не е гаранција дека Apple ќе ја имплементира технологијата.

За патентот се заслужни и осум пронаоѓачи, од кои еден е Заки Мусауи, кој претходно беше заслужен за технологијата за патентирање која спречува безжичното полнење да се меша со CarKey.