Пауел: Банката на федерални резерви ќе донесува одлуки состанок по состанок

89

Претседателот на Федералните резерви (ФЕД) на САД, Џером Пауел, изјави дека сè уште не е познато дали каматните стапки ќе мора дополнително да се зголемат и дека централната банка сега ќе ги носи одлуките „состанок по состанок“. Пауел истакна дека по една година на агресивни зголемувања на каматните стапки, ФЕД „може да си дозволи да ги разгледа податоците и изгледите додека се развиваат за да направи внимателни проценки“, пренесува Ројтерс.

Пауел рече пред состанокот на Банката на федерални резерви на 13-14 јуни, „не е донесена одлука за степенот до кој дополнително заострување на политиката ќе биде соодветно.“ Без оглед на податоците, ФЕД веројатно нема да ги зголеми каматните стапки, конфликтот околу плафонот на федералниот долг на САД останува нерешен, наведува Ројтерс.

Претседателот на Федералните резерви на САД  изјави дека последиците од неодамнешните проблеми во банкарскиот сектор го намалиле притисокот врз американската централна банка да ја зголеми референтната каматна стапка. Поради заострувањето на условите за кредитирање, „нашата референтна стапка можеби нема да треба да се зголемува толку многу колку што инаку би требало да се зголеми за да ги постигнеме нашите цели“, рече Пауел на конференцијата на ФЕД во Вашингтон. Пауел нагласи дека инфлацијата во САД е далеку над целта и дека високата инфлација е значителна тешкотија.

Претседателот на ФЕД ја нагласи силната посветеност на американската централна банка да ја врати инфлацијата на зацртаната цел од два отсто, наведувајќи дека „стабилноста на цените е основа на силна економија“. Пауел ја окарактеризира тековната политика на ФЕД како „рестриктивна“ и рече дека идните одлуки ќе зависат од податоците, а не од однапред поставената стапка. Зголемувањето на стапката за четврт процентен поен одобрено од ФЕД претходно овој месец беше десетто по ред од март 2022 година и ја подигна референтната каматна стапка на опсег од 5 до 5,25 проценти.

Американската централна банка ги зголеми каматните стапки за пет процентни поени за нешто повеќе од една година, преземајќи ја својата најагресивна кампања за затегнување во последните децении за да се справи со високата инфлација.