Пауел: Инфлацијата почнува да се намалува

19

Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел во вторникот рече дека дезинфлацијата „почнала“, но ќе биде потребно време.
„Ако продолжиме да добиваме, на пример, силни извештаи за пазарот на трудот или повисоки извештаи за инфлација, би можело да направиме повеќе и да ги зголемиме стапките повеќе од предвиденото“, рече тој.

Претседателот на Федералните резерви Џером Пауел во вторникот рече дека инфлацијата почнува да се намалува, иако очекува дека тоа ќе биде долг процес и предупреди дека каматните стапки може да се зголемат повеќе отколку што очекуваат пазарите, доколку економските податоци не се совпаѓаат.

„Процесот на дезинфлација, процесот на намалување на инфлацијата, започна и започна во стоковниот сектор, кој сочинува околу една четвртина од нашата економија“, рече шефот на централната банка за време на настан во Вашингтон. „Но, треба да помине долг пат. Ова се многу рани фази.

Пауел зборуваше на сесија на прашања и одговори во Економскиот клуб во Вашингтон, со ко-основачот на Carlyle Group Дејвид Рубенштајн. Пауел е поранешен партнер во фирмата.

Фото: Pixabay