Пауел: Каматните стапки веројатно ќе бидат повисоки отколку што очекувавме

21

Претседателот на американската централна банка (ФЕД) Џером Пауел на сослушувањето во Сенатот предупреди дека ќе мора да продолжат со политиката на зголемување на каматните стапки подолго отколку што првично очекуваа. Тој зборуваше во условно, но пораката беше јасна.

„Доколку податоците диктираат дека се потребни дополнителни зголемувања, ќе бидеме подготвени да го забрзаме темпото на зголемување на стапките“, рече Пауел. Комитетот за отворен пазар на ФЕД (Fomc) последен пат ја зголеми основната каматна стапка со која банките си позајмуваат пари преку ноќ на ниво меѓу 4,50 и 4,75 отсто во февруари.

Досегашните податоци покажуваат дека минатогодишното забавување на инфлацијата запре на почетокот на оваа година, дека пазарот на трудот се уште е стабилен, а потрошувачката расте. Сегашниот раст на каматните стапки во економијата затоа не запре.

„Последните економски податоци беа подобри од очекуваното, што укажува дека конечното ниво на каматни стапки најверојатно ќе биде повисоко од претходно предвиденото. Ако сите податоци покажаа дека е потребно побрзо затегнување, би биле подготвени да го зголемиме темпото на зголемување на каматите“, рече Пауел за време на првиот ден од редовните расправи за монетарната политика на Комитетот за банкарство на Сенатот. Тој ќе се појави пред Комисијата за финансии на Претставничкиот дом во среда.

Во декемвриската проценка, членовите на ФЕД ја утврдија конечната стапка на зголемување на основната каматна стапка на 5,1 отсто. Пауел не кажа во Сенатот колкави би можеле да бидат каматните стапки според новиот закон.

Финансиските пазари во моментов се генерално оптимистични дека централната банка може да ја скроти инфлацијата без да ја доведе економијата во рецесија. Акциите беа благо негативни по коментарите на Пауел, додека приносите на државните обврзници скокнаа.

Годишната стапка на инфлација во јануари изнесуваше 5,4 отсто, што е далеку од целта на централната банка од два отсто на годишна основа.

ФЕД ја зголеми основната каматна стапка осум пати во изминатата година.

„Со цел да се врати стабилноста на цените, веројатно ќе биде неопходно да се задржи рестриктивниот став на монетарната политика извесно време“, рече Пауел. „Историските податоци се силно предупредување против пребрзото олеснување на политиката. Се додека не се заврши работата, ќе продолжиме во оваа насока“.

Пауел потврди одреден напредок во намалувањето на цените на недвижностите и домовите, но истакна дека има мали знаци за забавување на инфлацијата, особено во базичната инфлација, која ги исклучува храната и енергијата.

Финансиските пазари главно очекуваат ФЕД повторно да ја зголеми основната каматна стапка за 0,25 отсто на состанокот на Fomc кон крајот на овој месец, но сега по перформансите на Пауел, очекувањата почнаа да растат до 0,50 отсто.