PayPal лансираше сопствен стејблкоин PYUSD

17

PayPal соопшти дека во понеделникот лансирала стабилна валута поврзана со американскиот долар, со што стана првата голема компанија за финансиско работење што прифаќа дигитални валути за плаќања и трансфери.

Објавата на PayPal, која ги зголеми акциите на компанијата за 2,66 отсто во понеделникот, ја одразува довербата во проблематичната индустрија за криптовалути, која се бореше во изминатите 12 месеци со регулаторни пречки влошени со серија големи колапсови.

Додека стабилните монети (stablecoin)- крипто токени чија монетарна вредност е поврзана со стабилни средства за заштита од нестабилност – постојат со години, тие допрва треба успешно да напредуваат во главниот екосистем за плаќања.

Наместо тоа, потрошувачите најчесто користат стабилни коини како средство за тргување со други криптовалути, како што се биткоин и етер. Најголемата стабилна валута во светот е Tether, по што следи USD Coin, издадена од крипто провајдерот Circle.