Пазар на паметни телефони: Најлош прв квартал во повеќе од една деценија

10

Предизвикувачката економска клима продолжи да тежи силно на европскиот пазар на паметни телефони, при што испораките паднаа за 23 отсто на годишно ниво во првиот квартал од 2023 година, според Counterpoint Research.
Инфлацијата, каматните стапки и цените на енергијата останаа тврдоглаво високи, а тековниот конфликт меѓу Русија и Украина донесе нова претпазливост кај потрошувачите.

Оваа продолжена контракција на европскиот пазар резултираше со тоа што првиот квартал од 2023 година е најлошиот период во регионот за испорака на паметни телефони од вториот квартал на 2012 година.

„Зголемената криза на трошоците на животот продолжи да ги мачи европските потрошувачи, што резултираше со тежок почеток на 2023 година. Сепак, имаше добра вест: Samsung, и покрај тоа што го загуби уделот во споредба со првиот квартал од 2022 година, успешно го лансираше најновиот предводник на Серијата Galaxy 23 , додека Apple добиваше удел на годишна основа (иако ова е повеќе последица на послаб пад во однос на другите добавувачи). Сепак, најголемиот добитник беше Xiaomi, бидејќи беше единствениот голем продавач кој забележа раст на испораката по закрепнувањето од многу лошиот прв квартал од 2022 година“, рече Јан Стријак, помошник директор во Counterpoint Research.