Пазарот на криптовалути расте со невидена стапка

69

Макро гуруто и извршен директор на Real Vision, Раул Пал, вели дека крипто-пазарите можеби се на работ на експоненцијален раст бидејќи просторот добива молскавично прифаќање.

Во интервју за Going Underground на RT Network, Пал рече дека приемот на крипто се случува со побрзо темпо од која било друга претходна технологија.

„Крипто моментално има 150 милиони корисници. Стапката на прифаќање е 113% годишно. Во принцип, ова е двојно побрзо од најбрзото прифаќање на која било технологија во целата снимена историја, па се случува со молскавична брзина. Сите влегуваат во просторот: институциите, државните инвестициски фондови, инвеститорите на мало на ЕТФ (средства со кои се тргува), националните држави, сите“, истакна тој.

Коментирајќи ги регулаторните грижи, поранешниот извршен директор на Goldman Sachs вели дека огромната големина и децентрализираната природа на просторот на крајот ќе им оневозможат на регулаторите целосно да го контролираат.

„Оваа работа е уникатна. Тоа е дистрибуирана мрежа на сопственици ширум светот од 150 милиони луѓе, што наскоро ќе биде милијарда луѓе, па нивната способност да го контролираат е речиси нула. Ова е фасцинантен простор. Навистина е анти-естаблишмент во неговото јадро и создава нов свет заснован на еден вид распределена сопственост и докажана сопственост на средства, со кои луѓето не можат да промашат“, посочува Пал.

Врз основа на големината на другите традиционални финансиски пазари, Пал предвидува дека крипто-пазарите ќе пораснат на вкупно 200 трилиони долари во следната деценија.

Во моментот на пишување, вкупната пазарна капитализација на криптовалутите, пресметана од TradingView, изнесува 2,79 трилиони долари.

„Тоа во моментов е класа на средства од 2,5 трилиони долари. Повеќето од главните класи на средства во светот, акции, обврзници, недвижен имот, се помеѓу 150 трилиони долари и 350 трилиони долари, така што мислам дека ќе достигне 200 трилиони долари во следните 10 години, така што тоа е 100 пати повеќе од класата на средства. Човештвото никогаш досега не го видело ова, така што тоа е можност за секого, бидејќи секој може да задржи 10% од својот имот во него – секој – најбогатиот и најсиромашниот“, вели тој.