Пазарот NFT ќе порасне на 13,6 милијарди долари до 2027 година

45

Пазарот на таканаречените незаменливи токени (NFT) ќе расте брзо. Ако неговиот сегашен обем се проценува на 3 милијарди долари, тој ќе се зголеми на 13,6 милијарди долари во 2027 година. Ова значи просечна годишна стапка на раст од 35% – стапка на која повеќето индустрии можат да и позавидат. Прогнозата е на истражувачите на MarketsandMarkets од нивниот последен извештај „Пазар на незаменливи токени – глобална прогноза до 2027 година“

Постојат неколку фактори кои ќе го турнат пазарот NFT напред во овој период. Водечки меѓу нив е зголеменото влијание на познатите личности кои поттикнуваат промоција на незаменливи токени. Револуцијата е во тек и во индустријата за игри. Во исто време, има бавен, но постојан пораст на побарувачката за дигитални уметнички дела, велат аналитичарите. Сето ова ќе го стимулира растот на пазарот NFT во светот во текот на периодот на прогноза.

Се предвидува дека на наведените фактори ќе се додадат и други. Еден од нив ќе биде зголемената употреба на NFT во управувањето со синџирот на снабдување, малопродажбата и модата. Заедно со ова влијание ќе имаат и напорите на индустриските гиганти да го направат метапросторот реалност.

Азиско-пацифичкиот регион ќе расте со најбрзо темпо во следните пет години. Фактор за тоа ќе биде динамиката на голем број развиени и тамошни економии во развој, како што се Кина, Јапонија, Индија, Сингапур и други (Тајланд, Филипини и Малезија).

Во овие времиња на бум на NFT, податоците на Google Trends покажуваат дека земјите во азиско-пацифичкиот регион направиле најмногу пребарувања за NFT, нивните трендови, случувања и инвестиции.

Кина, Сингапур и Хонг Конг, конкретно, се првите три земји кои покажуваат најголем број прашања поврзани со NFT.