Пекинг ќе гради нов аеродром за 11,2 милијарди долари

18

1Поради големите турканици во авионскиот сообраќај, кинеските власти одобрија проект вреден 11,2 милијарди долари за изградба на уште еден аеродром во Пекинг. Аеродромот ќе има седум писти, шест цивилни и една за воени намени. Веројатно аеродромот ќе биде јужно од градот, но за деталите околу почетокот на изградбата и дизајнот допрва ќе се одлучува. Новиот аеродром би требало да биде отворен до 2018 година.

Меѓународиот аеродром во Пекинг во последните три години е вториот најпрометен аеродром во светот, а минатата година низ него минале 81,8 милиони патници.

Патниците во Пекинг долго време се жалат на одложувањата, но уште еден фактор кој ги комплицира работите е распределбата на воздушниот простор меѓу цивилните и воените летови.

2