Пекинг станува светски центар за научни и технолошки иновации

63

Кинеското Министерство за наука и технологија објави работен план за изградба на Пекинг во голем меѓународен научно-технолошки центар за иновации во светот до 2025 година.
Според Ксинхуа, планот бил заеднички формулиран од 12 одделенија, со цел да се забрза научната и технолошката самодоверба, да се поддржи висококвалитетниот развој и да се трансформира градот во голем научен центар и глобален центар за иновации.

Планот ги дефинира развојните цели за Пекинг да стане извор на технолошки иновации во најсовремената наука и новите индустрии, како и локација за конвергенција на глобалните иновациски елементи.

Планот ја нагласува зголемената поддршка за основните истражувања во области како што се математиката, физиката, хемијата и природните науки, како и создавање аранжмани за врвни научни истражувања во области како што се вештачката интелигенција и биотехнологијата.

Планот, исто така, предлага ефикасно решавање на голем број клучни и суштински технички прашања и повикува трошоците за истражување и развој (R&D) да се задржат на околу шест проценти од регионалниот БДП. Во меѓувреме, основните истражувања треба да сочинуваат околу 17 проценти од трошоците за истражување и развој.

Годишната додадена вредност на високотехнолошките индустрии ќе надмине 1,2 трилиони јуани (околу 172 милијарди американски долари), додека бројот на работници во истражување и развој ќе биде околу 260 на секои 10.000 вработени, според планот.