Пет криптовалути кои треба да ги следите во 2022 година

193

Пазарот на криптовалути беше исклучително нестабилен и полн со пресврти во 2021-ва, година во која видовме експлозија во прифаќањето на криптовалутите како инвестиција, од поединци и од институции.

Биткоинот несомнено останува најважната криптовалута – нејзината пазарна капитализација претставува повеќе од 40% од целиот крипто-пазар, пишува investing.com. Сепак, таа е далеку од најдобрата криптовалута во годината, бидејќи неколку секундарни криптовалути, понекогаш наречени алткоини, го надминаа кралот на криптовалутите во однос на перформансите во 2021 година. Некои се многу понови од биткоинот.

Медиумот презентира 5 криптовалути, освен биткоин, кои инвеститорите ќе ги стават на својот радар во 2022 година.

Ова се солидни, докажани проекти кои имаат значителен простор за раст во 2022 година:

Etherium: Стартувањето на ETH 2.0 може да промени сè

Иако често е критикуван за застојот на мрежата, што доведува до бавен пренос и/или големи трошоци, етерот е тешко да се игнорира. Ова е втората најголема криптовалута на пазарот по биткоинот.

Etherium останува најпосакувана мрежа за многу крипто проекти. На пример, повеќе од 90% од NFT трансакциите се вршат на ETH. Дополнително, во 2022 година треба да видиме големо ажурирање на Etherium, поточно „Etherium 2.0“, што ќе го реши најголемиот проблем на криптовалутите – брзината на трансакциите. ETH 2.0 ќе го зголеми капацитетот на мрежата од приближно 30 трансакции во секунда на 100.000, главно благодарение на преминот кон методот на валидација „доказ за залог“, кој го елиминира сегашниот метод, кој вклучува сложени пресметки.

Ова, исто така, значително ја намалува потрошувачката на енергија од мрежата, клучна точка, бидејќи инвеститорите ширум светот сега се загрижени за влијанието на нивните инвестиции врз животната средина.

Decentraland: Идеален за залог во метаверзумот

Meta Platforms, или Facebook, започна нова стратегија фокусирана на создавање метаверзум. Ова фрли светлина на неколку криптовалути кои не чекаа Марк Закерберг да го спроведе концептот во пракса.

Еден од најважните од нив е несомнено Decentraland – целосно функционален метаверзум каде што може да се купи имот и да се учествува во игри или други онлајн искуства.

МАNА, криптовалутата што се користи во метаверзумот на Decentraland, нагло скокна по најавите на Facebook, а потоа се откажа од голем дел од својот профит во последователното прилагодување. Меѓутоа, штом ќе се спушти прашината, интересот на инвеститорите за метаверзумот веројатно ќе продолжи, па дури и ќе се зголеми, а Decentraland веројатно ќе го искористи тоа.

Solana: Најсериозен конкурент на етерот

Недостатоците на мрежата Ethereum доведоа до специфична класа на криптовалути кои покажуваат слична вредност како етер, но во исто време коригираат некои од главните негови недостатоци. Solana често се споменува како најсилниот и најсериозен ривал на етерот.

Solana го нагласува својот огромен капацитет за обработка на трансакции. Во моментов, етер може да обработи само неколку десетици трансакции во секунда, и иако ETH 2.0 на крајот ќе го реши овој проблем, Solana е непосредна алтернатива. Тој е особено ефикасен бидејќи мрежата може да обработи 50.000 трансакции во секунда.

Solana е исто така неочекуван кандидат во борбата за пазарниот удел на NFT и се покажува како силен противник на етерот и полека но сигурно го зема неговиот пазарен удел.

IOTA: Криптовалута која е специјализирана за IoT и е партнер на Dell

За разлика од првите три криптовалути, IOTA ретко беше на насловните страници оваа година. IOTA нуди услуга за безбедност на податоци за IoT уреди, што значи електронски објекти поврзани на Интернет, како што се паметни звучници или камери за надзор. Се очекува ова поле да експлодира во наредните години, особено со можностите што ги нуди брзината на мобилните мрежи 5G, кои се очекува целосно да бидат распоредени во 2022 година.

IOTA доби поддршка од Dell Technologies во 2021 година. Познато како Project Alvarium, ова партнерство ќе се фокусира на мерење на веродостојноста на податоците пред да се користат од некоја апликација. Фактот дека добро позната меѓународна компанија како Dell работи со мрежата IOTA е добра причина сериозно да ја сфатиме криптовалутата и внимателно да ја следиме во 2022 година.

Polkadot: Комуникација помеѓу блокчејн платформи

Криптовалутите и токените, како и блокчејн платформите на кои се потпираат, стануваат се побројни во сите области. Дури и ако сите блокчејн платформи се засноваат повеќе или помалку на истите основни принципи, тие сè уште не се во можност да „комуницираат“ меѓу себе.

Како проект на еден од ко-основачите на Ethereum, Гевин Вуд, Polkadot e опишан од него како негово ветување против максимализмот на блокчејн и нуди решение за овој проблем.

Polkadot се состои од главна мрежа – релејно коло и пара-кола кои работат паралелно, дејствувајќи како мостови со поврзување со други блокчејн платформи. Бидејќи блокчејн технологијата се користи и надвор од пазарот на криптовалути (на пример во управувањето со синџирот на снабдување), комуникациските потреби помеѓу јавните блокчејн или помеѓу приватните блокчејн на неколку компании мора да бидат на прво место.

Логично, ова треба да биде од голема корист за Polkadot, иако има и други криптовалути кои исто така ја задоволуваат оваа потреба.