Пет начини на кои читањето ве прави подобар лидер

37

Истражувањата покажуваат дека луѓето читаат се помалку и помалку. Зошто?

Кризата на читателската публика е всушност криза на лидерството. А за луѓето кои знаат да реагираат, кризата е само уште еден начин и можност да станат подобри, доколку успешно излезат од неа.

Лидерите читаат. Многу од нив имаат сериозни библиотеки и колекции на книги. Стив Џобс, на пример, бил опседнат со поетот Вилијам Блејк.

Читателите веројатно ќе бидат лидери.

Еве пет начини на кои читањето може уникатно да ги развие и да ги поттикне лидерите:

1. Читањето нè прави подобри мислители
Читањето е еден од најефикасните начини за стекнување информации, а на лидерите им требаат многу општи информации за да ја задржат перспективата и да ги искористат можностите. Но, читањето ни дава повеќе од алатка со идеи. Тоа всушност ги гради нашите аналитички алатки, особено нашите способности за расудување и решавање проблеми.

Истражувањето на Ана Е. Канингем го спореди општото знаење на читателите и телевизиските гледачи. Читателите не само што знаеја повеќе, туку беа подобри и во дешифрирањето на дезинформациите. Со други зборови, читањето им го подобрило расудувањето.

Правењето на ситуацијата – често со нецелосни информации и ограничено време – е од клучно значење за да се биде ефективен лидер.

Овие подобрени аналитички алатки, исто така, ни помагаат да ги видиме обрасците и да воспоставиме врски помеѓу навидум случајни информации. Не само што го подобруваме расудувањето, туку и способностите за решавање проблеми.

Весли Хил дури го препорачува она што тој го нарекува „неважно читање“, излегување надвор од вашата област за да стимулирате ново размислување и да создадете нови врски.

2. Читањето ги подобрува лидерските вештини
Понекогаш мислиме на читателите како антисоцијални интроверти со нос во книги кои ги игнорираат луѓето околу нив. Но, читањето всушност може да ги подобри лидерските вештини.

Приказните ни даваат можност да влеземе во чевлите на другите луѓе и да го видиме светот преку нивните искуства и нивните мотивации – ова особено важи за романите, биографиите и мемоарите. Кога беше прашан за читањето кое му помага да го води бизнисот, еден извршен директор рече дека увидот во човековата природа во фикцијата и поезијата направи сета разлика во разбирањето и односот со луѓето што ги води.

И физичкиот чин на читање е всушност она што ги прави овие лекции да се држат. Скенирањето на мозокот покажува дека додека се поврзуваме со ликовите во приказните, создаваме нервни врски кои траат со денови откако книгата ќе се стави на ноќната маса.

Ова ни кажува дека искуството со читање има потенцијал да ни помогне да го зголемиме нашиот емоционален IQ и подобро да се идентификуваме со луѓето. И емпатијата е витална лидерска вештина за создавање усогласеност, разбирање на мотивацијата, поставување на организациски цели и многу повеќе.

3. Читањето ни помага да ја совладаме комуникацијата
Кога читаме, особено разновидно и длабоко, се стекнуваме со знаење за јазикот што се пренесува во сите области, вклучително и зборување и пишување.

Читањето уникатно го проширува нашиот вокабулар. Според Канингем, книгите, списанијата и другите пишани текстови што ги читаме како возрасни користат два или три пати повеќе ретки зборови отколку што слушаме на телевизија.

Ова е важно за лидерите бидејќи проширениот речник не само што значи поголема прецизност во нашата комуникација, туку со подобрувањето на емоционалната интелигенција за која зборувавме на начин 2, ќе можеме да избираме и зборови кои се поубедливи и помотивирачки.

Можеме да го користиме ова во целата наша комуникација. Овој тип на вештина се пренесува и на пишување и на зборување.

4. Читањето ни помага да се опуштиме
Постојан предизвик со кој се соочува секој лидер е управувањето со стресот. Одлична вест е дека додека ги читаме и разбираме придобивките од начините 1, 2 и 3, можеме истовремено да го намалиме нивото на стрес.

Една студија го спореди читањето со други средства за ослободување од стрес, како што се одење, слушање музика или пиење шолја чај. Откриено е дека читањето е најефективно, кое влијае на намалување на отчукувањата на срцето и ублажување на напнатоста за само шест минути.

„Навистина не е важно која книга ќе ја прочитате“, вели докторот кој го спроведе истражувањето. „Со тоа што ќе се изгубите себеси во темелно привлечна книга, можете да избегате од грижите и стресовите на секојдневниот свет“.

Но, тоа е повеќе од бегство. Читањето е „активен ангажман на имагинацијата бидејќи зборовите на испечатената страница ја стимулираат вашата креативност и ве наведуваат да влезете во она што во суштина е изменета состојба на свеста. Ова е особено корисно пред спиење.

5. Читањето нè одржува млади
Многумина тврдат дека постарите луѓе се подобри претприемачи. Тие обично имаат предности во искуството, знаењето и социјалните односи.

Истото е и со лидерите – и читателите се особено позиционирани да ги искористат овие придобивки бидејќи истражувањето на Кит Е. Станович покажа дека читањето нè одржува ментално остри додека старееме. Со вежбање на нашиот мозок со книги и друго читање, можеби ќе можеме дури и да спречиме деменција во подоцнежните години.

Има многу работи што можеме да ги направиме за да се позиционираме на пазарот. Читањето веројатно не е првото нешто на кое многумина ќе помислат, но е едно од најдобрите.

Да се ​​биде сериозен читател е сè поуникатен начин да се развијат увидите и квалитетите неопходни за лидерство.

Ако сакате да водите, едноставно мора да читате. Тоа е еден од најсигурните начини да ги развиете квалитетите што ќе ве издвојат додека ве опремуваат да водите додека вашето влијание расте.

Фото: Freepik